Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint a magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat.

Az államtitkár azt is elmondta az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában, hogy az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltséggel jár a gazdáknak, ezért segíti őket támogatással a kormány.

Mint ismertette, idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre a baromfi állatjóléti támogatási programra, amelyre a baromfitartók április 15-ig nyújthatják be a kérelmeket. Feldman Zsolt hozzátette: a támogatást például a jobb minőségű takarmányozásra, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra, valamint jobb klimatikus állapotok megteremtésére lehet igénybe venni.

Végezetül elmondta, Magyarországon jelenleg több mint kétezer vállalkozó foglalkozik baromfi hizlalással, és évente mintegy 130-150 milliárd forint bevétel keletkezik a baromfihús exportjából.

(NT)