Meghaladhatja a tavalyit az idén elkészülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió hektoliternyi bor kerülhet a pincékbe – írja a Napi Gazdaság.

Közzétette idei termésbecslését és szőlőárprognózisát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A hegybíróktól beérkezett adatok szerint 2015-ben a gazdálkodók hektáronként 73,95 mázsa szőlőt takaríthatnak be – olvasható a Napi Gazdaságban.

Hozzávetőlegesen 59 ezer hektárnyi ültetvényen összesen 4,33 millió mázsa lesz a szőlőtermés az országban. A HNT szerint ennek megfelelően a seprős újbor és mustsűrítmény becsült mennyisége várhatóan 3 032 372 hektoliter lesz. Ez a szint jelentősen meghaladja a tavaly elért 2,77 millió hektoliter mennyiséget.

Magyarország az Európai Unió hagyományos bortermelő országai közé tartozik. Az éves bortermelés nagyságát tekintve a közösség 6-7. legnagyobb bortermelő országa vagyunk, ugyanakkor a teljes termelésnek csak nagyon kis szeletét adjuk.

Bár az elmúlt hat évben a magyar bortermelés komoly ingadozásokat produkált, az éves bortermelés átlagosan 2,45 millió hektoliter volt.