Pénteken lépett életbe az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály, amely a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit, továbbá a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat és a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

Az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály szerint a központi hivatalok tisztviselőinek ezentúl nem számít bele a munkaidejébe a fél órás ebédszünet, a dolgozók alapszabadsága az eddigi 25 napról 20-ra csökken, továbbá már nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát. A megyei és fővárosi kormányhivatal dolgozóinak ezentúl nem jár cafeteria, és a napi munkaidő ellentételezés nélkül is kiterjeszthető 12 órára, magyarul nem fizetik ki a túlórákat – számolt be a Népszava.

Az új jogszabály következtében lesz olyan munkahely, ahol kilenc órára növekszik a munkaidő, a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság köztisztviselői számára például 6 óra 45 perckor kezdődik ezentúl a munkaidő.