Egyes LEADER-fejlesztéseket megvalósító pályázóknak is kedvez az a Miniszterelnökség által kiadott rendeletmódosítás, amellyel kitolták a projektek megvalósítási határidőit.

Jelentős mennyiségű kérelem érkezett a kertészeti gépek beszerzésére vonatkozó pályázatra. A pályázók a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása érdekében energiahatékony, új kertészeti gépek beszerzésére kaphatnak támogatást.

A rendeletmódosítás a nyertes projektek megvalósítására több időt enged. Így a szeptember 21-ig tartó megvalósítási határidő és az október 5-ig tartó kifizetési kérelem benyújtási határideje is egységesen október 15-re módosul.

A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körének fejlesztését és bővítését megcélzó, „tanyabusz pályázat” lehetőséget biztosít új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése. A pályázók május 7-től kezdődően nyújthatták be pályázataikat, majd a támogatási határozatok kézhezvétele után már a megvalósítás zajlik. A mostani rendeletmódosítás a megvalósítás határidejét két héttel hosszabbította meg, október 30-ig.

Az integrált közösségi és szolgáltató terek feladata, hogy információban és közösségi szolgáltatásokban gazdag programokat nyújtsanak az alacsony lélekszámú településeken. A rendelet évente több időszakot határoz meg a kifizetési kérelem benyújtására. A most esedékes, július 1-jétől benyújtható kérelmek leadásának határideje kitolódik augusztus 31-éig. Ennek köszönhetően közel egy hónappal több idejük van a pályázóknak arra, hogy kifizetési kérelmüket postai úton benyújtsák.

Emellett a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez kapcsolódó intézkedés utolsó két támogatási körében megvalósuló fejlesztések esetében is augusztus 31-re módosult a megvalósítási határidő.

Több LEADER támogatási jogcím esetében is módosult a fejlesztések megvalósítási határideje. A LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatásokból megvalósuló fejlesztések, illetve a térségek közötti és nemzetközi együttműködésekre vonatkozó projektek határidejét egységesítették augusztus 31-re.