Egyhangúlag megszavazta szerdán a román parlament alsóháza azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a romániai áruházláncokat, hogy legalább 51 százalékban belföldi termékeket forgalmazzanak.

A képviselőház döntéshozó kamaraként hagyta jóvá a sokat vitatott jogszabályt, amelyet kihirdetésre továbbítottak Klaus Johannis államfőnek. A törvény az elnök jóváhagyását követően jelenik majd meg a Hivatalos Közlönyben – írja a kronika.ro.

A honatyák által megszavazott tervezet szerint a kereskedelmi egységeknek úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezniük a kínált termékeik legalább 51 százalékát, köztük a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a tojást, a tejtermékeket és a sütőipari termékeket.

Ellenkező esetben 150 ezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak, a visszaeső mulasztók esetében pedig hat hónapig terjedő időszakra fel is lehet függeszteni a bolt tevékenységét. A jogszabály nem vonatkozik azokra a kereskedelmi egységekre, amelyek üzleti forgalma nem haladja meg az évi 2 millió eurót.

Egy nappal korábban a nagy üzletláncokat tömörítő egyesület bejelentette: több multinacionális áruházlánc azzal fenyegetőzik, hogy bezárja romániai boltjait, amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a parlament.

A szupermarketek főként azt kifogásolják, hogy a tervezet szerint az előírások be nem tartása a bolt tevékenységének felfüggesztését vonhatja maga után.