A cégek nagyobb arányban érzik, hogy biztos anyagi helyzettel számolhatnak idén: hasonló vagy javuló anyagi helyzetre számít év elején tízből nyolc vállalat, míg 2023-ban a cégek háromnegyede nyilatkozott így – derül ki a Profession.hu felméréséből.

A Profession.hu több mint 500 cég bevonásával készítette el vállalatok várakozásaira fókuszáló felmérését.

Kifejezetten romló pénzügyi mutatókkal is kevesebben számolnak: míg tavaly év elején 13 százalékuk várt visszaesést ezen a téren, idén csak minden tizedik vállalat.

A cégek 82 százaléka nem számít csökkenésre a munkavállalók létszámában: 45 százaléka növekedést vár, 37 százalékuk pedig stagnálást. A létszámcsökkenést mindössze 11 százalékuk tartja valószínűnek – ezek az arányok nem változtak számottevően az egy évvel korábbi várakozásokhoz képest.

Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője szerint a vállalatok tudatosabban állnak a toborzáshoz, mint egy éve: egyötödük várhatóan több eszközt fog használni a kiválasztáshoz 2024-ben.

Míg tavaly a megkérdezett cégek közül tízből négy számított a korábbi évhez képest átlagosan hosszabb toborzási időre, addig idén tízből csak három. A munkaadók 11 százaléka pedig rövidebb toborzási idővel számol, mint tavaly. A dolgozók tapasztalatai azonban árnyalják a képet: a Profession.hu egy másik, idén készített kutatásának eredménye azt mutatta, hogy a munkakeresők átlagosan egy hónappal tovább keresték aktuális állásukat, mint tavaly ilyenkor.

(Forrás: MTI)