Közel négymilliárd forinttal több hitelt törlesztettek a vállalkozások januárban, mint amennyi új kölcsönt felvettek a hónap során. Pénzügyi helyzetük mégis romlott, mert betétállományukat 255 milliárd forinttal csapolták meg.

Januárban a vállalatok nettó törlesztők voltak: devizahitelből 45,7 milliárd forinttal fizettek vissza többet, mint amennyi új kölcsönt felvettek, míg forinthitelből az új források értéke 42 milliárddal haladta meg a törlesztések összegét. A társaságok pénzügyi vagyonát ugyanakkor apasztotta, hogy 255 milliárd forint értékű betétet vontak ki a pénzintézetekből – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

A háztartások hasonlóképpen, 28 milliárd forinttal több hitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt felvettek januárban, ám ennél jóval nagyobb összeget, 157 milliárd forintbetétet vontak ki a bankokból, bár csaknem 10 milliárdnak megfelelő összeget el is helyeztek devizában.

A lakáscélú forinthitelek átlagos kamata 5,62 százalék volt januárban, 18 bázisponttal alacsonyabb a decemberinél és 98 bázisponttal csökkent egy év alatt. A szabadfelhasználású jelzáloghitelek kamata egy hónap alatt 0,76 százalékponttal, egy év alatt 2,57 százalékponttal, 6,03 százalékra csökkent, a személyi hitelek kamata viszont 39 bázisponttal, 18,51 százalékkal nőtt januárban, ám 2,89 százalékponttal csökkent egy év alatt.

A vállalati hitelkamatok egymillió eurónál kisebb összegekre januárban emelkedtek, e fölött csökkentek. Az egymillió eurónál kisebb összegű vállalati forinthitelek átlagos kamatlába 67 bázisponttal, 4,63 százalékra emelkedett, de így is 66 bázisponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az euróhitelek kamata 87 bázisponttal emelkedett, 3,85 százalékra, amivel 26 bázisponttal marad el a tavaly januári kamatszinttől. Az egymillió euró feletti forinthitelek kamata 70 bázisponttal csökkent januárban, 3,06 százalékra, amivel 25 bázisponttal magasabbra szökött a tavaly januárinál, az euróhitelek 1,97 százalékos átlagkamata 20 bázisponttal alacsonyabb a decemberinél és 61-gyel a tavaly januárinál. (MTI)