Miközben a szenátusi bizottságokban javában zajlik az egységes bérezési törvény vitája, a román képviselőház megszavazta, hogy különböző közalkalmazotti kategóriák júniustól béremelést kapjanak.

Már júniustól béremelések jönnek a közszférában, miután a képviselőház kedden döntéshozó testületként megszavazta a kormányrendelet módosítására irányuló kezdeményezést. A béremelésekre még Klaus Johannis államfőnek (a fotón) is rá kell bólintania – írja a Krónika.

Amennyiben az elnök kihirdeti a jogszabályt, két héten belül 20 százalékkal nő – többek között – a kis és közepes vállalkozásokkal foglalkozó helyi irodák alkalmazottainak a fizetése is.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy 25 százalékkal nő a hadsereg, a rendfenntartás és a közbiztonság szerveinél alkalmazott orvosok fizetése.

A képviselőház elfogadott egy, a parlamenti szak­bizottságok által elutasított módosító indítványt is, ami előírja, hogy az egyetemi hallgatók a vakáció idején is kapjanak ösztöndíjat.

A szenátus munkaügyi bizottságában a szakszervezetek és a munkaügyi minisztérium képviselőinek jelenlétében zajlott vita a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény tervezetéről.

Leonard Bărăscu, a Frăţia szakszervezeti tömörülés elnöke azt kifogásolta, hogy az egészségügyben nem teszik lehetővé 30 százalékosnál nagyobb pótlékok biztosítását.

Arra kérte a kormányt, hogy tegye lehetővé ennél magasabb pluszjuttatások biztosítását.