Idén szeptemberben a háztartások 37 milliárd forint hitelt vettek fel, és 13 milliárd forintnyi betétet helyeztek el a belföldi pénzintézeteknél.

Az év első kilenc hónapjában a megtakarítások 667 milliárd forintnyi növekedése messze meghaladta a hitelállomány 252 milliárd forintos emelkedését – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Miközben a hitelfelvétel 85,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a friss betétek elhelyezése 415 százalékkal haladta meg a tavaly első három negyedévi 129 milliárd forintot.

A teljes lakossági hitelállomány 2015 októbere óta augusztusban lépte át először a 6 ezer milliárd forintos küszöböt, szeptember végén 6064 milliárd forintra rúgott. A betétállomány ugyanakkor március óta meghaladja 8 ezer milliárd forintot és szeptember végére 8458 milliárd forintra emelkedett.

A háztartások idén felvett hiteleinek csaknem 89 százaléka, 224 milliárd forint a lakáshitel-állomány növekedéséből ered, ezzel szemben a fogyasztási hitelek csak 32 milliárd forinttal részesedtek a hitelfelvételből. A lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatója (thm) az első kilenc hónapban 76 bázisponttal emelkedett, a legalább 5, de legfeljebb 10 évre rögzített kamatozású fedezett lakáshiteleké viszont ebben az évben 34 bázisponttal 5,48 százalékosra csökkent, és szeptember végén 79 bázisponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

(Forrás: MTI)