Hétfő óta szabadlábon védekezhet az Egyesült Államokban a FIFA korrupciós ügyekben érintett egykori alelnöke, Jeffrey Webb. Igaz, ezért 10 millió dollárnyi óvadékot fizetett – gépkocsikat, márkás órákat, ékszereket adott át.

Jeffrey Webb, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egykori alelnöke és a CONCACAF volt elnöke múlt hét óta az Egyesült Államokban tartózkodik. A svájci hatóságok adták ki az amerikai igazságügyi minisztérium kérésére, Webb ehhez hozzájárult. Nem úgy, mint az a másik hat, magas rangú FIFA tisztségviselő, akiket szintén New Yorkban akarnak bíróság elé állítani pénzmosás és korrupció vádjával.

Webb önként vállalta, hogy az USÁ-ban áll bíróság elé, ehhez jogi képviselői is hozzájárultak, így Zürichből New Yorkba szállították. Egyelőre szabad lábon várja a tárgyalást. Ennek fejében 10 millió értékben adott át három gépkocsit (Ferrari, Range Rover, Mercedes), 11 méregdrága karórát (Rolex, Cartier, Hublot), valamint feleségének ékszerei közül jó néhány értékes nyakéket, karkötőt és briliáns fülbevalót.

Egy brooklyni bíróság ugyankkor elrendelte, hogy a bíróság körzetétől harminc kilométerre messzebb nem utazhat, és nyomkövetőt is viselnie kell.

Bár korábban Webb többször is azt jelezte, hogy hajlandó együtt működni a hatósággal, most ártatlannak vallotta magát.

A hatóságok elsősorban a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság rendezésével kapcsolatos gyanús ügyeket vizsgálják.