Október végére lezárulhat az egészségügy legjelentősebb informatikai fejlesztése. Összesen három uniós projekt fejeződik be, amelyek összértéke eléri a tízmilliárd forintot – írja a Napi Gazdaság.

Másfél év múlva az ügyfélkapun keresztül bárki lekérdezheti az egészségügyi ellátásával kapcsolatos információkat. Megnézheti, hogy az egészségbiztosítónak küldött jelentések szerint hol, mikor, ki és mivel kezelte, milyen recepteket írtak fel neki – olvasható a Napi Gazdaságban.

De ami talán ennél is fontosabb: bármikor visszakeresheti, lementheti vagy akár ki is nyomtathatja a zárójelentéseket, leleteket – derült ki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT) rendezett minapi konferencián.

A betegek orvosi dokumentumai nemcsak saját maguk, de a kezelőorvosok számára is bárhol, bármikor elérhetőek lesznek. Így elvileg egy krónikus betegnek sem kell majd többdossziényi egészségügyi dokumentumot magával vinnie, amikor orvoshoz megy.

Az e-egészségügyi rendszer három uniós projektből épül fel. Az egyik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amelynek a kialakítására 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez biztosítja az összekötő „karabiner” szerepet két másik projekthez, egy 5,1, illetve egy 2,7 milliárdból kiépülő informatikai rendszerfejlesztéshez.

Szabó Bálint, az EESZT szakmai vezetője közölte: terveik szerint október végére lezárul az egészségügy legjelentősebb informatikai fejlesztése, az új rendszerek pedig fokozatosan, 2016-tól, illetve 2017-től élesben is működnek majd.