Dupla annyit költenek hazánkban a vásárlási szándékkal érkező külföldi turisták, mint azok a magyarok, akik a határon túli kiskereskedőknél szereznek be főként ruházati vagy műszaki cikkeket, illetve olcsóbb tartós élelmiszereket.

Négymilliárd forinttal költöttek többet a magyarországi kiskereskedelemben az első negyedév során a Magyarországra kifejezetten vásárlási szándékkal érkező külföldiek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A magyar lakosság vásárlóereje is folyamatosan nő, ennek köszönhetően a múlt év első három hónapjához képest csaknem ötmilliárd forinttal hagytunk több pénzt a külföldi boltokban január és április között – mondta a Magyar Időknek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hangsúlyozta: éves összevetés alapján elmondható, hogy azok a külföldi bevásárlóturisták, akik jellemzően egy napra, beszerzési céllal utaznak hazánkba, dupla annyi pénzt fizetnek a hazai boltok kasszájánál, mint azok a honfitársaink, akik ugyancsak bevásárlás miatt a környező országok kínálatát választják.

A szakértő a Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve rámutatott: 2015-ben egynapos bevásárlókörútjaikon a külföldi látogatók 132,8 milliárd forintért vásároltak termékeket Magyarországon, illetve a több napig itt tartózkodók további egymilliárd forinttal gazdagították a kiskereskedőket.

A magyarok tavaly 67,9 milliárd forintért költekeztek külföldön a kifejezetten beszerzési céllal tett utazásaikon, emellett a többnapos kint tartózkodások idején további ötmilliárd forintnyi bevétel keletkezett a külföldi boltok pénztárában.