Havonta átlagosan félezer bűncselekményre derítettek fényt idén az adóhatóság pénzügyi nyomozói, az esetek majdnem felében költségvetési csalásról volt szó. A feltárt 3100 ügy szereplői összesen hatvanmilliárd forintos kárt próbáltak okozni.

Százával indítottak büntetőeljárást az év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. A Magyar Idők megtudta: hat hónap alatt több mint 3100 bűncselekmény miatt kezdtek vizsgálódásba a hatósági emberek.

A jogszabálysértő esetekkel okozott kár meghaladta a hatvanmilliárd forintot. A részletekről Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a felderített esetek majdnem felében költségvetési csalás – vagyis például áfacsalás – gyanúja merült fel.

Ezekhez az ügyekhez igen komoly összegek kapcsolódtak: a közkasszának okozott kár túllépte az 57 milliárd forintot. Többször találkoztak emellett a nyomozók csődbűncselekménnyel, gyakoriak voltak a számviteli szabálytalanságok, és sokszor indult nyomozás hamisítás miatt.

A bűnüldözési munka egyik fontos mérőszáma azt mutatja meg, hogy az okozott károk mekkora részét tudta visszaszerezni a hatóság. – Ez ügyben a NAV pénzügyi nyomozói egyre jobb eredményeket mutathatnak fel – mondta Sárközi Alexandra.

Az alezredes a korábbi adatokat felidézve arra emlékeztetett, hogy az évtized elején a kárérték nagyjából tíz százalékát tudta csak ingatlanok, készpénz és járművek lefoglalásával és más intézkedésekkel biztonságba helyezni a szervezet.

– Mára az arány negyven százalék környékére emelkedett – közölte, majd hozzátette: az idei 3100 ügy hatvanmilliárdos kártételéből majdnem 24 milliárd forintot garantált a NAV. A növekedés leginkább annak köszönhető, hogy a pénzügyi nyomozók új szemléletet követnek azzal, hogy a legnagyobb visszaélések elkövetőire vadásznak, s igyekeznek a lehető leggyorsabban rajtaütni a tetteseken.