Összességében tizenötezer napnak megfelelő időt spórolhat meg a társadalom azzal, hogy jövőre már az adófizetők harmadának bevallását az adóhatóság készítheti el – számolta ki a Magyar Idők.

Igen sok időt töltött el idén az adóbevallás elkészítésével a tavalyi keresményéről elszámoló 4,6 millió magánszemély. Sokan a munkáltatójuk segítségét kérték, mások az adóhivatalra bízták a papírmunkát, 3,5 millió ember azonban maga veselkedett neki a nyomtatványok kitöltésének – írja a Magyar Idők.

Többen elektronikusan intézték el adminisztratív teendőjüket. Az érintettek bizonyos része a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján elérhető nyomtatványkitöltő programot használta, majd az elkészített dokumentumot kinyomtatta és postára adta. A program különféle letöltési műveletei – a hivatal becslése szerint – idén legfeljebb 10-12 percet vehettek igénybe.

A hagyományos, vagyis a papíron érkező bevallások feldolgozása, kijavítása több munkanapot is igénybe vett. Az elektronikus úton befutó iratoknál a javítási folyamat rövidebb. Az adóhivatal állományából nagyjából 370 dolgozó vett részt a postai úton beküldött mostani bevallások kibontásában. Az adatokat 420 munkatárs rögzítette a hatósági rendszerekben, miközben több mint 230 NAV-os a javításokkal foglalkozott. Ezek a teendők – a hatóság kimutatása szerint – megközelítőleg háromszázezer munkaórát vettek igénybe.