Idén áprilisban a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg a belföldi vendégeké 0,9 százalékkal nőtt. A – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétel 6,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Idén áprilisban a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 0,8 százalékkal nőtt, és meghaladta a 476 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma ugyanakkor 1,2 millió volt, ami 2,2 százalékkal kevesebb, mint 2017. áprilisban. A vendégéjszakák közel kilenctizedét realizáló szállodákban 2,7 százalékos volt a csökkenés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma Budapest-Közép-Dunavidéken és Nyugat-Dunántúlon, ahol a forgalom 78 százaléka realizálódott, 2,3 illetve 15 százalékkal visszaesett. A többi turisztikai régióban nőtt, vagy az előző év azonos időszakához hasonlóan alakult a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,9 százalékkal bővült, és meghaladta az egymilliót. A vendégéjszakában mért forgalom a panziókban, az üdülőházakban és a kempingekben bővült, a szállodákban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A turisztikai régiók egy részében (a Balatonnál, Észak-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon és Budapest-Közép-Dunavidéken) 5 százalék körüli növekedést, míg a többi régióban 2-12 százalékos csökkenést mértek a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal 61,2 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 6,6 százalékkal (39 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal (23 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 2,4 százalékkal (7 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 4,1, a belföldi 5,3 százalékkal magasabb volt az előző év áprilisinál.

Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) a kártyatulajdonosok 5,2 százalékkal kevesebbet, 1,4 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1938 szálláshelyen fizethettek a vendégek. Április végén az előző év azonos időpontjához képest 84 egységgel több, 2799 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma egy százalékkal nőtt, és megközelítette a 82 ezret.

Az idei első négy hónapban összességében a hazai kereskedelmi szálláshelyek 7,0 százalékkal több, összesen 7,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,6 (3,8 millió), a belföldi vendégek 9,7 százalékkal több (3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal 53,4 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 125 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11 százalékkal nőtt, és meghaladta a 69 milliárd forintot.