Magyarországot 16 versenyző képviseli 14 szakmában Göteborgban, a fiatal szakmunkások Európa Bajnokságán, a EuroSkills rendezvényen december 1-3. között.

Az eredményt december 4-én hirdetik ki, az ünnepségen Magyarország átveszi a következő EuroSkills megrendezési jogát jelképző zászlót és kulcsot. Fekete Balázs, a magyar csapat vezetője elmondta: jelentős nemzetközi érdeklődés kíséri Göteborgban a magyar részvételt, egyrészt a fiatal magyar szakmunkások különböző nemzetközi versenyeken az utóbbi időben elért kiváló eredményei, másrészt a 2018-ban a Budapesten megrendezésre kerülő EuroSkill verseny miatt.

A verseny helyszínén magyar standot is berendeznek, ahol a 2018-as budapesti EuroSkills mutatkozik be. A göteborgi rendezvényt több magyar szakember is felkeresi, hogy tanulmányozza a lebonyolítás tapasztalatait – tájékoztatott Fekete Balázs.

A göteborgi EuroSkills-en a 28 országból érkező fiatal szakmunkások 37 szakmában versenyeznek. A magyar versenyzők 14 szakmában – ápolás, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatika, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő – mérettetik meg magukat.

A szakmák olimpiájának is nevezett legutóbbi WordSkills versenyen a magyar csapat kiemelkedően szerepelt 2015-ben Sao Paulóban. A magyar csapat az éremtáblán a huszonkettedik helyen végzett ötvenhét ország közül, aranyérmet szerzett László Attila bútorasztalos, ezüstérmes lett Csongrádi Dávid informatikai hálózati rendszergazda, kiválósági érmet vett át 500 pont feletti teljesítményért a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos. (MTI)