A BÁV 17. Grafikai aukciójának legnagyobb sikerét egy 18. századi akvarell aratta, amely tizenegyszeres áron kelt el, emellett gazdára talált egy Salvador Dalí-alkotás is.

A szerdai árverésen nagy meglepetést okozott a francia barokk tájképfestő, Claud Lorrain nevével ellátott, ám néhány évtizeddel később készült alkotás. A Táj pásztorokkal címet viselő mű megszerezte a BÁV grafikai aukcióinak eddigi legnagyobb szorzóját. A 120 ezer forintos kikiáltási árról induló licit tizenegyszeres szorzóval zárult, az alkotás 1 millió 750 ezer forintért kelt el a megújult Szent István körúti BÁV Aukciósházban, ahol első alkalommal tartottak árverést.

Az akvarell különlegessége, hogy az egykor a Csontváry-hagyaték megmentőjeként is ismert Gerlóczy Gedeon építész gyűjteményének a része volt. Akárcsak David Cox XIX. századi angol tájképfestő Tengerpart bárkával című grafikája, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés, 160 ezer forintról indult és jutalékkal együtt 1 millió 375 ezer forintért talált gazdára.

Salvador Dalí Unikornis című alkotására is többen licitáltak, végül 350 ezer forintért kelt el.

A műfajban rejlő, sok szempontból még kiaknázatlan lehetőségeket jól illusztrálja, hogy sok a magas szorzó és az alacsonyabb áron kínált tételekre mutatkozó igény is folyamatosan nő.

A 17. Grafikai aukción e tekintetben jól szerepeltek a klasszikus rézkarcművészek. Maurer Dóra és Gross Arnold összes tétele elkelt, nem ritkán háromszoros vagy négyszeres áron. Patkó Károly Árkádiai jelenet című, 1922-ben készült rézkarcára 40 ezer forintól indult és 170 ezer forintál állt meg a licit. A női művészek sorához csatlakozva Keserü Ilona is kiemelt figyelmet kapott, Több oldalról nézhető című szitanyomata 360 ezer forintól indult és jutalékkal együtt egymillió forint felett talált gazdára.

Kernstok Károly Férfi akt című grafikája is szépen szerepelt, megnyolcszorozta induló árát. Czóbel Béla most árverésre bocsátott tételei közül a legnagyobb érdeklődést a Csendélet című plakát kapta, mely 24 ezer forintól indult, majd végül 175 ezer forintnál zárult le a licitálás. Perlrott Csaba Vilmos munkái már korábban is jól szerepeltek a grafikai aukciókon, most Női akt című, tussal készült alkotása kelt el a kikiáltási ár ötszörösén.

A májusi 81. Művészeti Aukción egy muzeális jelentőségű olajfestményével visszatérő Kondor Béla Velencei Slágerbiennálé című rézkarca jutalékkal együtt 350 ezer forintért kelt el.

Az est egyik legérdekesebb tapasztalata az online jelenlét erősödése volt. Az eladott alkotások közel felére elektronikus úton érkezett az ajánlat.

(Forrás: MTI, fotó: Illyés Tibor)