Két helyszíni ellenőrzés során összesen több mint 11 tonna felcukrozott, részben ismeretlen eredetű mézet találtak a Nébih munkatársai egy élelmiszeripari cégnél, illetve egy méztermelő vállalkozónál.

Saját egységébe hívta élelmiszerbiztonsági és nyomon követési ellenőrzésre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársait egy élelmiszeripari vállalkozás, miután az alapanyagként megvásárolt mézet gyanúsnak találta. A több mint 7,6 tonna kifogásolt méz végül valóban jogsértőnek bizonyult, a cég megbízásából elvégeztetett laborvizsgálatok megállapították, hogy magas idegen cukortartalma miatt nem felel meg előírásoknak.

A cég – jogkövető vállalkozásként – a kifogásolt 42 hordónyi tételt saját hatáskörben elkülönítette és kivonta a forgalomból. Ezt követően a laboratóriumi vizsgálati eredményeket átadta a Nébih részére, továbbá kérte az alapanyag élelmiszerbiztonsági és nyomon követési célú ellenőrzését. A Nébih hivatalból indított eljárása során – hatósági mintavételt és újabb laboratóriumi vizsgálatokat követően – a jogsértés ténye bebizonyosodott. A felelősök megállapítása folyamatban van – derül ki a hivatal közleményéből.

A Nébih az előzetes adatgyűjtést követően élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot tartott egy méztermelő vállalkozónál, akinél több jogsértést is feltártak a szakemberek. A többszöri, mintavétellel egybekötött hatósági ellenőrzések során kiderült, hogy 13 hordónyi (mintegy 2200 kiló) összsúlyú tétel eredete nem igazolt. Egy másik méztétel esetében a laboratóriumi vizsgálat 13,4 százalék idegen cukor jelenlétét mutatta ki, így ez utóbbi tétel  hamisított élelmiszer-terméknek minősül.

A fentiekre való tekintettel a Nébih összesen 21 hordó (mintegy 3600 kiló) jogsértő méztétel forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelte el. A hatósági eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van – írja közleményében a hatóság.