Összesen 28 kukorica hibridet vizsgáltak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségével tizedik alkalommal szervezték meg a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket, amelyet a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzett el és értékelt – mondta el Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A kísérletek szakmai felügyeletét ebben az évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosította.

–  A kísérlet célja továbbra is ugyanaz, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak – hangsúlyozta Polgár Gábor.

2016-ban a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó 28 hibridet vizsgálták. A termesztésben kis hányadot képviselő silókukorica hibridek nem kerültek be a kísérletbe. A fajtakiválasztás egyik pillére volt, hogy a 2016-ban újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték azokat a kísérletbe.

A fennmaradó fajtaszámot az előző évek posztregisztrációs kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel. 2010 óta a nemesítő házak olyan hibrideket is indíthatnak, melyek hazai elismerésben nem részesültek, de az EU-listán szerepelnek. Úgy gondolják, hogy a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítani a 2016-os esztendőre.

Az idei évben változatos területi elosztásban összesen 11 helyszínen zajlottak a kísérletek. Így a nagy kukoricatermő vidékek – Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár, Tordas – mellett megjelentek az általában kisebb hozamokat eredményező térségek is, mint a Dél-Alföld.

A FAO 500-as éréscsoportba tartozó hibrideket az idei évben mindegyik helyszínen kísérletbe állították. Az előző évhez hasonlóan idén is a 11-ből 3 helyen – Debrecenben, Székkutason, Tordason volt vízleadás mérési sorozat, amellyel a termésmennyiség mellett a másik nagyon fontos tulajdonság, a tenyészidő is ellenőrizhetővé válik.