A Zala megye gazdaságának tavalyi eredményeit bemutató kiadványban szereplő cégek nettó éves árbevétele 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A kiadványban szereplő top 100-as vállalkozási kör a megye üzleti forgalmának csaknem felét adja, a társaságok 2015-ben összesen 442,4 milliárd forint árbevételt értek el – mondta Kaszás Anita, a Nemzeti Adó- Vámhivatal (NAV) Zala megyei igazgatója a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 – Zala megye gazdasága című kiadványának ismertetésére összehívott sajtótájékoztatón. 

A megye legnagyobb árbevételű cége a szállítmányozó Gartner Intertrans Kft., 35 milliárd forintot meghaladó nettó forgalommal. A második helyezett cég, amely az idén sem járult hozzá adatai nyilvánosságra hozatalához, közúti áruszállító; 2015-ben 20 milliárd forint árbevételt ért el. Kaszás Anita kitért arra is, hogy a TOP 100-as lista első 15 helyén szereplő cégek többsége megőrizte tavalyi pozícióját, az elmúlt évben a 20. helyen szereplő Baki Agro Kft. viszont a 2015-ös listán a tizedik helyet érte el.  

Az adózói minősítés alapján a TOP 100-ba került cégek 65 százaléka megbízható, 35 százalékuk pedig az általános körbe került, kockázatos minősítésű cég nem szerepel a listán. Ugyanakkor a teljes adózói körben ez az arány fordított: a cégek csaknem 60 százaléka általános, míg 40 százaléka megbízhatói minősítésű, és szép számmal vannak a megyében kockázatos adózok is – hangsúlyozta Kaszás Anita. Árbevételük alapján 52 zalaegerszegi, 24 nagykanizsai cég került be a TOP 100-as listába, valamint 2-2 Letenyén, Pacsán és Zalakaroson működő cég szerepel a kiadványban.   

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a kiadvány reális képet ad Zala megye gazdaságáról, fejlődéséről bemutatja a jellemző tendenciákat. Mazzag Ferenc kitért arra is, hogy Zala megyében a vállalkozók 93 százaléka a mikro- és kisvállalkozói szektorhoz tartozik. Szólt arról is, hogy a cégeket érzékenyen érinti a szakember-, illetve szakmunkáshiány, amin képzésekkel szeretnének javítani.   

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere arról számolt be, hogy a városban idén négyezer új munkahely jött létre. A munkanélküliségi ráta 2014-ben 4,32 százalék, 2015-ben 3,3 százalék volt, idén pedig 2,8 százalékra csökkent. A gazdaságfejlesztés eredményeként a helyi iparűzési adó bevétele a 2014-es 3,2 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőtt – tette hozzá. (MTI)