Júniusban a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma egy százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a belföldi vendégeké lényegében nem változott. A forgalom alakulásában szerepet játszhatott a kedvezőtlen időjárás. Idén azonban összességében eddig így sem volt okuk a hazai szállodáknak.

A magyarországi szálláshelyeken idén júniusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezer főt. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma azonban egy százalékkal csökkent éves összehasonlításban, és 1,4 milliót tett ki – közölte a KSH. A vendégéjszakák 82 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1 százalékos volt. A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta a másfélmilliót. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál hat százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30-ról 28 százalékra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal 64,8 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 6,7 százalékkal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5 százalékkal (28 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 30 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 11 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 5,5, a belföldi 4,1 százalékkal bővült. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Június végén 3321 kereskedelmi szálláshely 91,5 ezer szobával várta a vendégeket, ami közel változatlan az előző év azonos időpontjához képest. A pályázati lehetőségek is közrejátszhattak abban, hogy átrendeződés figyelhető meg a szállástípusok között: a panziók száma jelentősen emelkedett, míg a többi szállástípus egységszáma csökkent.

Az év első felében a kereskedelmi szálláshelyek összesen 5,3 százalékkal több, összesen közel 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,0 (6,7 millió), a belföldivendégek 6,8 százalékkal több (6,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal 57,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 10 százalékkal magasabb – 218 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9 százalékkal nőtt, és megközelítette a 125 milliárd forintot.