A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. Nyolc étteremben ízesítették a húsokat hozzáadott foszfáttal, de ennek mértéke egyik esetben sem haladta meg az egészségügyi határértéket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tíz gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet – derül ki a TVE közleményéből.

A felmérés során tíz különböző budapesti gyrosozóban kapható gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg. Míg két termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab), és további hat termék csak kis mértékben, addig két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) volt az adalékanyag koncentrációja, de még így is csak kevéssel haladta meg az EU-ban engedélyezett 5000 mg/kg érték felét. Jó hír, hogy a legrosszabbul szereplő gyrosból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, ahhoz hogy meghaladjuk az EFSA szerint még elfogadható napi 3000 mg-os felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.

Az emberi szervezetben lévő átlagosan 700 g foszfor 80-85 százaléka csontunkban, fogunkban található. Emellett a foszfát nélkülözhetetlen többek között az örökítőanyag (DNS) felépítéséhez. Táplálékaink közül a jellemzően magas fehérjetartalmú ételekben van több foszfor, ilyen a hús, tejtermékek, hüvelyesek, olajos magvak. Ezekben 100 grammonként jellemzően 100-200 mg foszfor található.

Egy felnőtt napi foszforszükséglete 600-800 mg. Hiánya és túladagolása is betegséget okozhat. Mivel az élelmiszeripar jelentős mennyiségű foszfátot használ fel élelmiszeradalékként, ezért elsősorban a túladagolás jelenthet reális veszélyt. A húsiparban, így a gyroshúsok kezelésére is elterjedten alkalmazzák ezeket az anyagokat, amivel lehetővé teszik a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, és segítik a víztartalom megőrzését.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az üdítőitalok 700 mg/l, a húskészítmények 5000 mg/kg, míg az ömlesztett sajtok akár 20 000 mg/kg foszfátot is tartalmazhatnak. A számokból látható, hogy nem megfelelő táplálkozás esetén üdítőital vagy ömlesztett sajtok fogyasztásával hasonlóan könnyű elérni a foszfát túlzott bevitelét, mint a húskészítményekkel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2018 végére újraértékeli a foszfátadalékok egészségügyi kockázatait.