Az Európai Unió 18 éven feletti polgárainak közel fele (49,8 százalék) egyáltalán nem sportol, 29,9 százalékuk azonban hetente legalább 2,5 fél órát tölt szabadidejében aktív testmozgással – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának adatai tartalmazzák a kerékpáros közlekedéssel töltött időt is.

A 18 éven felüli férfiak 34,5 százaléka, míg a nőknek „mindössze” 26,5 százaléka tölt hetente 2,5 órát aktív testmozgással.

Az „aktívak” aránya az életkor emelkedésével csökken, a magasabb végzettség ugyanakkor nagyobb „mozgásigénnyel” jár: a felsőfokú végzettségűek körében a szóban forgó mutató (uniós szinten) 40,5 százalék, míg a legalacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében 19,2 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 18 év felett hetente minimum 2,5 fél órát aktív testmozgással kell(ene) töltenünk.

Az Európai Unió tagállamai közül Finnországban a legaktívabbak a felnőttek (54,1 százalék), de Svédországban és Dániában (ahogy a nem EU-tag Norvégiában és Izlandon is) 50 százalék felett van az aktívak aránya.

A lista végén Romániát (7,5 százalék) és Bulgáriát (9,0 százalék) találjuk. Magyarország valamivel az uniós átlag alatt, a középmezőnyben „teljesít”.