Nem sokkal, de többet költöttek most karácsonykor a magyar háztartások, mint egy évvel korábban. Minden tizedik család anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepi időszak, a válaszadók 78 százaléka szerint azonban emiatt nem jár lemondásokkal az új év.

Az egy évvel korábbihoz képest 2016-ban kissé megnőtt a háztartások ünnepi költségvetése: a felmérésben résztvevők kétharmada ugyanannyit (37 százalék) vagy valamivel többet (30 százalék) költött, mint 2015-ben – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörében végzett 500 fős kutatásából. A felmérésben résztvevők ötöde 20-50 ezer forint közötti összegből, 30 százalékuk 50-100 ezer forint közötti összegből oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat, míg a válaszadók 14 százaléka kevesebb, mint 20 ezer forintot költött idén.

A Provident kutatásból kiderült az is, hogy a magyar háztartások többsége előre tervez a karácsonyi költségekkel, és többnyire saját erőből fedezi az ilyenkor felmerülő kiadásokat. A felmérésben résztvevők kétharmada hitelfelvétel nélkül oldotta meg az ünnepeket. A válaszadók 30 százaléka előre félretett erre az időszakra, míg 36 százalékuk az adott pillanatban rendelkezésre álló összeget osztotta be. Minden tizedik megkérdezett vett föl kölcsönt egy pénzintézettől, 8 százalékuk pedig a munkahelyén kapott év végi jutalomból fedezte az ünnepekkel járó plusz költségeket.

Bár minden második megkérdezett anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, a felmérésben résztvevők 78 százaléka úgy gondolja, hogy a decemberi kiadások miatt nem kell semmiről lemondania az újév első felében, s csupán minden tízedik válaszadó tervez év elején kölcsönt felvenni. Az év végi ünnepek során csupán minden ötvenedik megkérdezettnek volt arra lehetősége, hogy az ünnepek idején elutazzon pihenni valahová. A kutatásban résztvevők 93 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 5 százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándékok továbbra is az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek, a megkérdezettek 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. Minden tizedik válaszadó számára valamilyen háztartási eszköz jelentette a legnagyobb örömöt idén karácsonykor. A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha lett volna plusz 100 ezer forintjuk az ünnepekre, mire fordították volna a válaszadók. Az eredmények alapján 48 százalékuk a családjának és barátainak vásárolt volna ajándékot, míg minden tizedik megkérdezett egy utazásra költötte volna ezt az összeget.