Tíz új európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram indul. A jövő februártól igényelhető termékek révén összesen 537 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak hozzá a vállalkozások az MFB-pontokon keresztül.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése címén az előző uniós ciklushoz képest több mint háromszor nagyobb összegű forrás, összesen mintegy 730 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az NGM és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közös sajtótájékoztatóján. A pályázatok a Széchenyi 2020 – palyazat.gov.hu, illetve a mfbpont.hu portálon szerdától olvashatók.

A tíz új hitelterméket a Ginop, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében összesen 537 milliárdos keretösszeggel lehet igénybe venni. A kombinált hiteltermékeket kapacitásbővítésre, infokommunikációs fejlesztésekre, kutatás-fejlesztésre, energiahatékonysági beruházásokra és komplex élelmiszeripari beruházásokra lehet felvenni – tette hozzá. A visszatérítendő forrásokhoz rendkívül kedvező feltételekkel, jellemzően 15 éves futamidővel és 0-2 százalékos kamat mellett juthatnak a vállalkozások, 10 százalék saját forrás mellett.

Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány a gazdasági növekedés, a versenyképesség növelése és a foglalkoztatás bővítése érdekében használja fel a 2014-2020 között rendelkezésre álló európai uniós gazdaságfejlesztési forrásokat. Az MFB kiemelt figyelmet fordít a termékek fejlesztésekor arra, hogy az ország kevésbé fejlett térségeiben is gyorsan és könnyen elérhetőek legyenek a források, elősegítve a vidék felzárkózását – fűzte hozzá. A kormánybiztos elmondta: 442 MFB-ponton érhetők el a pályázatok, de 2017-ben további 200 MFB-pontot nyitnak meg, így jövőre már közel 650 ponton várják a pályázók jelentkezését. (MTI)