A Magyarországon működő 1750 amerikai vállalat több mint 90 ezer embernek ad munkát. Összesen több mint 9 milliárd dollár befektetés érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter kedden az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti konferenciáján.

A magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetté vált, amelynek nagy szerepe van abban, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottabbá váltak a közelmúltban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az idén először megrendezett „Business meets Government” találkozó eredményeként a kormány olyan, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az AmCham által közösen kidolgozott javaslatokat vár, amelyekkel növelhető Magyarország versenyképessége a befektetésekért vívott küzdelemben.

Szijjártó Péter nyolc pontban részletezte a magyar versenyképesség növelése érdekében indított intézkedéseket, amelynek része a szakképzett munkaerőképzésre, a beszállítói bázis szélesítésére, valamint az ipari vállalatok rezsicsökkentésére tett lépések. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a lakossági nemzeti közműszolgáltatóhoz hasonló koncepció szerint jött létre egy állami energiaszolgáltató cég, konkrét részletekről azonban még nem nyilatkozott a miniszter.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) úgy vélte: születhet Magyarország számára is előnyös szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Államok között, azonban ez attól függ, milyen ügyesen tárgyal az Európai Bizottság.

Az erről szóló tárgyalások egyelőre sehol nem tartanak. Európa lemaradt a regionális gazdasági és kereskedelmi integráció globális versenyben, ami káros az unió szempontjából.

Az AmCham által kedden rendezett konferencia a szervezők szerint lehetőség a vállalati és az államigazgatási szféra közötti párbeszéd és kooperáció kialakítására, a szakmai panelbeszélgetések eredményeként meghatározhatóak azok a kitörési pontok, amelyekkel Magyarország 10 éven belül 10 helyet javíthat a világ versenyképességi ranglistáján elfoglalt helyezésén.

Fotó: kormany.hu