Az Ikea visszahívja a Mysingsö strandszékeket, mert az használat közben összedőlhet illetve becsípheti az ujjakat. A svéd áruházlánc arra kér mindenkit, hogy amennyiben 2007 februárja előtt vásárolt ilyen terméket, vigye azt vissza a legközelebbi Ikeába, ahol visszakapja a teljes vételárát.

A strandszék levehető huzatának mosása után, amennyiben a termék újra összeszerelése helytelen módon történik, felmerül a leesés, illetve az ujjak becsípődésének kockázata. Az Ikea öt olyan esetről értesült, amikor a nem megfelelő összeszerelés miatt a Mysingsö strandszékek használat közben összedőltek. Mind az öt esetben ujjsérülés történt, ebből három baleset körömsérüléssel járt. Az említett sérülések Finnországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Dániában, illetve Ausztráliában történtek.

Az Ikea ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a Mysingsö strandszék az összes vonatkozó mechanikai, anyag- és kémiai teszten megfelelőnek bizonyult. Mint írták, a balesetekről értesülve teljes körű vizsgálatot kezdeményeztek, mely eredményeinek ismeretében módosították a termék szerkezetét, tovább csökkentve ezzel a helytelen összeszerelés és az abból fakadó balesetek előfordulásának kockázatát. Az új dizájnnal készült termékek várhatóan 2017 februárjától kaphatók az Ikea áruházakban.

A termékek cseréjéhez, illetve a teljes vételár visszatérítéséhez nem szükséges a vásárlást igazoló blokk bemutatása. További részletek elérhetők a www.ikea.hu weboldalon vagy az ingyenesen hívható +36-1-460-31-60-as telefonszámon.