Magyarország, a magyar gazdaság teljesítményét tekintve eredményes év áll mögöttünk, amelynek során a vállalkozói szféra és a kormány együttműködése nagyon sok területen hozott komoly előrelépést – kezdi ünnepi levelét a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály levele így folytatódik:

Ezért a közelgő ünnepek alkalmából a gazdasági fejlődésért és a foglalkoztatásért felelős miniszterként ezúton is szeretném kifejezni a köszönetemet azért, hogy a hazai vállalkozások szakértelmükkel, a magyar gazdaság egészének fejlődése iránti elkötelezettséggel és a kormány céljaira való nyitottsággal vettek részt a közös munkában.

Mindannyiunk számára fontos tény, hogy a magyar gazdaság idén kiugróan jól teljesített, új lehetőségeket nyitva ezzel a vállalkozások és a gazdaságpolitika előtt is. Bár a hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, de biztosak lehetünk abban, hogy a dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést hozó 2017-es év a vállalkozások számára a további növekedés időszaka volt.

A kormány a maga eszközeivel támogatta a vállalkozások fejlődését, versenyképességük emelését és piaci lehetőségeik bővítését, például adócsökkentéssel, a szabályozás módosításával, a támogatások révén, valamint az elérhető forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével.

Külön figyelmet fordítottuk a nagyvállalatok versenyképességének megőrzésére és a hazai kis- és középvállalatok versenyképességének emelésére. Ezeket a célokat szolgálat például a Nagyvállalati Beruházási Támogatás, illetve számos olyan program, amelyekkel a kis- és középvállalkozások eredményes működéséhez járultunk hozzá.

Ennek érdekében az ipar digitális átalakulását támogató új pályázati konstrukciókat hirdettünk meg 7,3 milliárd forint keretösszeggel. Ennek részeként elindult az ipar 4.0 mintagyár program, meghirdettük a Modern Gyárak Éjszakáját, és elérhetővé vált egy kifejezetten a hazai kkv-k ipari digitalizációját, ipar 4.0 fejlesztéseit támogató konstrukció is.

A GINOP keretében 1766 vállalat részesült támogatásban az üzleti infrastruktúra fejlesztésére, emellett 2017 folyamán is százmilliárdos nagyságrendben helyeztünk ki kedvezményes hitel- és tőketermékeket. Az év második felében, a kihelyezhető hitelösszegek megduplázásával, tovább bővült a 15 éve sikeresen működő Széchenyi Kártya Program működési köre.

Az év első felében meghirdetett GINOP-os innovációs tőkealapok mellett a Kormány augusztus végén elindította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapot és az Irinyi II. Kockázati Tőkealapot is. Mindezeken túl előkészítés alatt áll az Irinyi I. Tőkealap és a hazai kkv-k Budapesti Értéktőzsdén való megjelenését ösztönző Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap felállítása is.

Ami a jövőt illeti: minden, a gazdaságfejlesztést érintő területen – az adórendszertől a szakképzésig – a következőkben is vállalkozásaink versenyképességének emelésére koncentrálunk.

Ennek megfelelően folytatjuk az iparosítási programot, építve arra, hogy a magyar ipar már jelenleg is lendületesen fejlődik. Folytatni fogjuk a köztehercsökkentést is: a következő évben a megállapodásnak megfelelően a munkáltatói járulékok nagyobb mértékű csökkentése történik meg, köszönhetően annak, hogy a versenyszférában a bruttó átlagkeresetek növekedése az első háromnegyed évben 11,3 százalék volt. Ezért a szerződésnek megfelelően 2,5 százalékponttal fogjuk csökkenteni a járulék szintjét, vagyis 2018. január 1-jétől 19,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke. Mindezek mellett fenntartjuk a Munkahelyvédelmi Akciót is. A munkáltatók jelenleg havonta átlagosan 900 ezer munkavállaló után veszik igénybe a csökkentett járulékokat, ez 2017 októberéig több mint 591 milliárd forint adókedvezményt jelentett a vállalkozásoknak.

Folytatjuk a szakképzési rendszer fejlesztését is, annak érdekében, hogy az még jobban megfeleljen a gazdaság igényeinek, és megfelelően rugalmas legyen ahhoz, hogy minél többen vegyenek részt a képzésekben.

Bízom abban, hogy a kormány gazdaságpolitikája a következő években is olyan kedvező pályán tudja tartani a gazdaságot, amely lehetőséget teremt a jövőjüket tervező vállalatok számára.

Ahogyan számítok arra is, hogy ezt a munkát a kormány a jövőben is megoszthatja Önökkel és támaszkodhat arra a szakmai tudásra, amellyel a magyar vállalkozások bírnak. Meggyőződésem, hogy ebben a munkában eredményesek csak együtt lehetünk, csak együtt építhetünk sikeres gazdaságot.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok Önnek a közelgő ünnepek alkalmával áldott és békés Karácsonyt és boldog Újévet!