Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy a tiszta energiákra való átállás következtében megváltozott globális energiapiacon is megmaradjon az Európai Unió versenyképessége.

A bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében vállalta az EU, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Az új javaslatoknak három fő céljuk van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak – olvasható a bizottság közleményében.

A jövő energiapiacain a fogyasztók is aktív és központi szerephez jutnak. A jövőben a bizottság az egész EU-ban nagyobb kínálatot szeretne biztosítani számukra, elérhetővé tenni az energiaárak megbízható összehasonlítását nyújtó eszközöket, és lehetővé tenni, hogy saját használatra és eladásra elektromos áramot állítsanak elő. A fokozott átláthatóság és a jobb szabályozás nagyobb teret enged a civil társadalomnak az energiarendszerekben való részvételre és az árjelzésekre való reagálásra. Emellett a csomag több olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztók védelmét szolgálják.

A bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič kijelentette: „Miután az elmúlt években vezető szerepet vállalt az éghajlatpolitika terén, Európa most példát mutat a fenntartható munkahelyek, növekedés és beruházások megvalósításában is. A javaslatokban a környezetbarát energiához kapcsolódó valamennyi ágazat érintett: közülük elég megemlíteni a kutatás-fejlesztést, az oktatást, az épületgazdálkodást, az ipart, a közlekedést, vagy éppen a digitális és a pénzügyi ágazatot. Ezek az intézkedések minden európai polgárnak és vállalkozásnak biztosítják a tiszta energiákra való átállásban rejlő lehetőségek kiaknázását.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos hangsúlyozta: „Javaslataink erőteljes piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházók számára, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését és segítenek az éghajlatpolitikai célok teljesítésében. Személy szerint különösen büszke vagyok a kötelező 30 százalékos energiahatékonysági cél bevezetésére, mivel ez egyszerre csökkenti majd az energiaimport-függőséget, teremt új munkahelyeket és csökkenti a kibocsátásokat. Európa a tiszta energiák forradalmának küszöbén áll. És ahogy Párizs is megmutatta, egyesült erővel sikerre tudjuk vinni ezt a forradalmat. A mostani javaslatokkal a bizottság szabad utat ad a versenyképesebb, korszerű és tisztább energiarendszereknek. Számítunk az Európai Parlament és a tagállamok együttműködésére abban, hogy ez valósággá válhasson.”

A „Tiszta energia minden európainak” bizottsági javaslatokkal azt szeretnék alátámasztani, hogy a tiszta energiaforrások használatára való átállás a jövőbeni növekedés legfontosabb színtere, az okos befektetések helye. 2015-ben a tiszta energiákba világszinten több mint 300 milliárd eurót ruháztak be. Az EU ideális helyzetben van ahhoz, hogy kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikái segítségével ipari lehetőségként aknázza ki ezt az átállást. Ha 2021-től kezdve évente akár 177 milliárd euró köz- és magánberuházást sikerül mozgósítani, ez a csomag a GDP 1 százalékos növekedését eredményezhetné egy évtizeden át, és 900 000 új munkahelyet hozhat létre.

A „Tiszta energia minden európainak” jogalkotási javaslatcsomag az energiahatékonyság, a megújuló energiák, a villamosenergia-piac kialakítása, a villamosenergia-ellátás biztonsága és az energiaunió kormányzása kérdéseivel foglalkozik. Emellett a bizottság új irányt határoz meg a környezetbarát tervezésben, valamint stratégiát javasol az összekapcsolt és automatizált mobilitás számára.

A csomag egyes elemei a tiszta energiaforrásokkal kapcsolatos innováció felgyorsításával és az európai épületek felújításával foglalkoznak. Tartalmaz a köz- és magánberuházások mozgósítására, az uniós ipar versenyképesebbé tételére, illetve a tiszta energiákra való átállás társadalmi hatásainak mérséklésére hivatott intézkedéseket is. A bizottság keresi a lehetőségeket arra, hogy az EU miként erősítheti meg vezető pozícióját a tiszta energiákat alkalmazó technológiák terén, és segíthet a harmadik országoknak szakpolitikai céljaik elérésében – áll a közleményben.