Albánia, mint Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak. Ennek szellemében rendezték meg Tiranában azt az albán-magyar üzleti fórumot, amelyen 150 cég vett részt és a tárgyalások középpontjában a vízipari együttműködés állt.

A rendezvényen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára beszámolt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tiranai irodájának megnyitójáról. Az iroda feladata az lesz, hogy kapcsolatot teremtsen az albán és a magyar cégek között. Az MNKH négyezer magyarországi partnerrel áll kapcsolatban, a cégek a magyar exportképesség teljes spektrumát lefedik – tette hozzá. 

Az államtitkár a magyar-albán kapcsolatokról szólva elmondta, hogy a Wizzair légitársaság a múlt héten indított járatot, amely hetente kétszer közlekedik Budapest és Tirana között. Kiemelte még a Magyarország által delegált európai uniós szakértőt, aki az albán külügyminisztériumban segíti az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak előkészítését, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, amely rendkívül népszerű a külföldi diákok körében.

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy Albánia geostratégiai szempontból is fontos tényező a térségben, az ország a balkáni stabilitás egyik sarokpontja. Éppen ezért Magyar Levente szerint történelmi hiba az Európai Unió (EU) részéről, hogy elhanyagolja a Balkánt és a “biztató szavakon túlmenően semmi más konkrét integrációs nézőpontot nem képes felmutatni.” 

A balkáni régióban Albánia egy stabilan működő demokrácia, éppen ezért Magyarország elkötelezett a térség és azon belül Albánia uniós integrációja mellett. Ennek jegyében kezdte meg egy hónappal ezelőtt Tiranában a Magyarország által delegált uniós szakértő a munkásságát – fogalmazott a KKM államtitkára. 

Magyar Levente Albánia európai integrációjának fontosságánál hangsúlyozta: régi tapasztalat a Balkánról, hogy az itt fennálló “nagyhatalmi befolyásolási űrt” előbb-utóbb valaki mindig betölti. Az viszont nem mindegy sem a térségnek, sem Magyarországnak, hogy ki tölti majd be ezt az űrt, mert ha a térségben nem az Európai Unió lesz a legfőbb szereplő, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nem a térség országainak érdekei mentén alakul a balkáni régió országainak sorsa – mondta az államtitkár. (MTI)