Adománygyűjtő tésztázást rendez szeptember 24-én, szombaton déltől Gianni Annoni és Fausto di Vora Amatrice város javára a Via Italia.

A rendezvényen a Trattoria Pomo d’Oro és a Fausto’s étterem tulajdonosai buchattini all’amatriciana-t készítenek az erre az alkalomra lezárásra kerülő „Via Italián”, vagyis az Arany János utca 7-12 között.

Sergio Pirozzi, Amatrice polgármesterének külön kérésére nem csak a paradicsomos, hanem a „gricia” névre keresztelt változat is készül. Ez az Amatriciana Bianco, az eredeti recept, amivel így mi, magyarok is megismerkedhetünk. A tészta mellé egy pohár frissítővel és kávéval is kedveskednek a vendégeknek. A La Marzocco kávét közvetlenül Amatrice mellett pörkölik.

Az adomány mértéke mindenki lelkiismeretére van bízva, a felajánlásokat borítékba helyezve egy urnába gyűjtik majd. A nap végén közjegyző jelenlétében számolják össze és utalják el a földrengés sújtotta településnek – írja a Turizmus Online.

Az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Aranytíz Kultúrház is felkarolta a kezdeményezést. Az étel alapját képező guanciale d’Amatriciet és a buchattini tésztát Oreste Beghetto (VINITALY GRUPPO Kft.) ajánlotta fel, mellette köszönet a San Pellegrinónak a vízért, és a La Marzoccónak a kávért.

A rendezvény addig tart, míg az utolsó adag tészta el nem fogy.