A kultúra közé szorult a kulturált vendéglátás. Valami ilyesmi (és ennél az ott lakóknak természetesen sokkal több) jut az ember eszébe a főváros VI. kerületében a Liszt Ferenc téren.

Az Andrássy útnál ott a kiváló Írók boltja, a másik végén pedig a gyönyörűen felújított Zeneakadémia. Előtte a plakáton most is népszerűsítik az arra méltán érdemes Virtuózok komoly zenei tehetségkutató-versenyt.

A téren ott sorakozik 12-14 étterem, kávézó, bisztró, a külföldi turisták legnagyobb megelégedésére. A helyzettel egy ideje a téren lakók is megbékéltek. Hogy pontosan milyen szívós munka eredménye volt ez, nem derült ki a Tavaszi Tematikus Konferencia rendezvényén, amelynek a Zeneakadémia adott helyet. Igazán ihlető a környezet, a kezdésig a nyitott ajtón át csodálatos zongorafutamokat, hegedűszólókat élvezhettünk. De egyszer minden ajtó becsukódik…

Szóval itt a tavasz, és itt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott BUM (Bevásárló és Tematikus utcák) Nonprofit Kft. újabb rendezvénye, amelyet a Broadway Egyesülettel közösen szervezett. A téma: A Liszt Ferenc tér és környékének jövője.

A lakosság-éttermes békekötésben nyilván az is közrejátszott, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémia újbóli átadásával a környék törzsközönsége alaposan megváltozott. Ez nem romkocsmás, hamburgert faló környék, hanem olyan népszerű hely, ahol mondjuk, egy koncert után vagy előtt szívesen ül le a magyar vendég akár csak egy kávéra, de egy ebédre, vacsorára is.

Bundula Csaba lakás és vagyonügyekért, valamint tájékoztatásért felelős alpolgármester azt mondja, a Zeneakadémia előtti térszakasz lezárásának jó magyar szokás szerint voltak ellenzői. Arra panaszkodtak, hogy a kerületben amúgy is szűkös parkolási lehetőségeket 50 autónyi hellyel megkurtították. Így van. Az alpolgármester viszont erre azt mondta: és mennyivel volt jobb, amikor ott még benzinkút üzemelt?! Ugye, semennyivel.

Piaci ár alatt nem adnak bérbe

Bundula Csaba 2010 óta alpolgármester a Terézvárosban, úgy emlékszik, akkor szinte hetente panaszkodtak egymásra a lakók és a vendéglősök – ma viszont megnyugodtak a kedélyek. Problémák persze mindig akadnak. Vannak még kiadatlan önkormányzati helyiségek, azokat piaci ár alatt bármikor kivennék vállalkozók, de abból csak bérletdíj háború lenne. Az egyik gond viszont megoldódni látszik. A Liszt tér 7. szám alatti épület, ha minden jól megy, hamarosan a többi házhoz hasonló szépségben állhat majd felújítás után. A tervek szerint az épület tulajdonosa apartman házat üzemeltetne.

Egy másik épület, a Liszt tér 47. viszont évek óta viták és pereskedés állványok közé kényszerített tárgya. Még az előző önkormányzat adta el 2004-ben, ám később a bíróság semmisnek mondta ki a szerződést, s az visszakerült önkormányzati tulajdonba. A több száz millió forintos jelzálogot az esetleges új vevő nem akarja átvállalni, ahogy azt az önkormányzat sem teheti meg. Így aztán már négy és fél éve döcög az elszámolási per, s közben egyre pusztul a szebb napokat látott ház.

S ha már csúfságok! Ráday Mihály városvédő a hallgatóság soraiból azt vetette fel, hogy az Oktogon több épületét borító reklámhálók a kerület szégyenei. Igaz, ezzel nincs egyedül Terézváros, mert ez általános budapesti probléma. Bundula Csaba egyetért, de az önkormányzat tehetetlen. A lakók ugyanis úgy kötöttek szerződést a vállalkozóval, hogy mindannyian tudták, jogellenesen teszik. Viszont az így befolyt összeg a többszöröse a maximálisan kiszabható bírságnak, vagyis a reklámhálók továbbra is az Oktogonon éktelenkednek.

A városvédő veszélyre figyelmeztet

Ráday Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy a szomszédban, a VII. kerületben sok-sok 28-30 négyzetméteres „lakás” terve fekszik az önkormányzat asztalán. Ezekről egyébként mindenki tudja, hogy nem lakásnak használnák, hanem turisztikai célokra, sokszor az adózást kijátszva hasznosítanák a befektetők. A városvédő szerint ezt meg kell akadályozni. Terézváros főépítésze, Matus István azt felelte, tudnak a problémáról, de a helyi rendelet ilyen esetekben eleve kizárja, hogy 55 négyzetméteres lakásnál kisebbeket építsenek.

A kerületi főépítész beszámolt róla, hogy végre megvan a forrás a Klauzál téri vásárcsarnok felújítására. Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet egy évek óta húzódó projekttel. A Nagymező utcában évekkel ezelőtt merült fel, hogy 380 férőhelyes mélygarázst építene egy vállalkozói csoport. Az ötlet jó időre elhalt, ám most ismét jelentkeztek vele. Ha egyáltalán valamikor megépülne a hat szintes mélygarázs, nagy kérdés lenne, hogyan fogadnák a lakók a terület egy részének sétáló utcává alakítását, illetve azt, ha elkerülhetetlen lenne fák kivágása. Az építéssel megszűnne 80 felszíni parkolóhely, ami szintén problémát jelentene.

Matus István úgy látja, hogy megindult az élet a Nagykörút kerületi szakaszán. Korábban a vállalkozások rettegtek a páros oldalon üzletet nyitni, mert az „törvényszerűen” csődbe ment. Egy ideje viszont éppen itt kezdi kinőni magát egy új vendéglő-hálózat, amelynek hatása lehet a Liszt Ferenc tér éttermi forgalmára is.

Össztűzet zúdítottak a duhaj sörbiciklisekre

A fórumon, nyilván nem véletlenül, szinte csak a vendéglátós biznisz és a turizmus kérdései kerültek terítékre. Egy Király utcai lakó azt panaszolta, az önkormányzat semmit nem tesz azért, hogy a duhajkodni vágyó turistákat megcélzó sörbicikli szolgáltatással ne háborgathassák az utcában élőket. Bundula Csaba szerint az önkormányzat annál nem tud többet tenni, hogy a korábbi időkkel ellentétben éjjel-nappal dolgoznak a közterület felügyelők, hétvégeken is takarítják az utcákat, és a kerületi rendőrkapitányság munkáját évi 100 millió forinttal támogatják. A törvényeken kellene változtatni, az viszont nem önkormányzati jogkör.

Bornemisza Miklós, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Turizmus és Vendéglátás Osztályának elnöke arról beszélt, hogy szervezett formában könnyebb megoldani a problémákat, jobban lehet lobbizni a törvényhozóknál, ezért is fontos, hogy egyre nagyobb legyen a BKIK és a BUM tagsága is. Mint mondta, a Kamara a fővárosi vállalkozásokat igyekszik uniós pályázati forrásokhoz segíteni, és a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a BUM keretein belül is a kapcsolattartásra az önkormányzatokkal.

A vállalkozókat Városi Péter étterem tulajdonos-üzletvezető képviselte, aki 2002-ben kezdte a munkát a Liszt Ferenc téren. Mint mondta, az utóbbi időben valóban megváltozott a törzsközönségük. Aki annak idején egyetemistaként ült be hozzájuk, ma már családjával, gyerekeivel tér vissza. Megemlítette, hogy a Gozsdu udvar és a Bazilika közelsége nagy konkurenciát jelent. Őket szerencsére elkerüli a romkocsmák közönsége, és a lassan hírhedtté váló olcsó legénybúcsúk kocsmáinak turistahada. Néhány étterem tulajdonosa összefogott, hogy külön biztonsági szolgálatot tartson fenn, ám ehhez nem mindenki csatlakozott. Az önkormányzattól továbbra is rendszeres egyeztetést vár a különböző elképzelések megvitatásához, és felvetette, hogy érdemes lenne a Zeneakadémiával összefogva szabadtéri kis koncerteket, utcai mini tárlatokat szervezni. Ezek ugyanis nem csak a turistákat, hanem a magyar vendégeket is érdekelnék.

A konferencia végén nem hagyhatjuk ki a terepszemlét az emlegetett házaknál. A Zeneakadémia előtt a szünetben a padokon diákok napfürdőznek. Az éttermek teraszai kezdenek megtelni a szerda déli menüre, de az igazi élet majd este indul be. Aminek, mint tudjuk, van, aki örül, van, aki nem.

KamaraOnline