Az Eurobarometer felmérésében a válaszadók 82 százalék-a komolyabb fellépést vár az Uniótól a terrorfenyegetettség terén. Ez egybecseng a magyarok véleményével, akiknek mintegy háromnegyede szerint az EU-nak jobban be kellene avatkoznia a terrorizmus elleni küzdelembe.

Az Eurobarometer felmérésében megkérdezettek többsége szerint az Európai Uniónak azon kell a legtöbbet dolgoznia, hogy hatékonyan fellépjen a terrorizmus ellen (82 százalék).

A válaszadók csaknem fele nagy esélyt lát egy újabb terrortámadásra Európában. Úgy gondolják, hogy az EU-nak elsősorban a terrorista csoportok finanszírozása (42 százalék) és a radikalizáció megakadályozására (41 százalék), valamint az unió külső határainak védelmére (39 százalék) kell koncentrálnia.

A magyarok véleménye

A magyar válaszadók mintegy háromnegyede szerint az EU-nak jobban be kellene avatkoznia a terrorizmus elleni küzdelembe.

Abban a tekintetben, hogy milyen szinten küzdhetünk a terrorfenyegetettség ellen a leghatékonyabban, Magyarországon a legtöbben az európai megoldásban hisznek (33 százalék), 28 százalék nemzeti szinten oldaná meg a kérdést, a válaszadók 27 százalék-a pedig a globális szintet választotta.

A magyarok többsége a külső határok megerősítését (47 százalék), a terrorizmus gyökerei és a radikalizmus elleni küzdelmet (41 százalék), valamint a tagállamok hatóságai és az Europol közötti szorosabb együttműködést (37 százalék) tartja a legsürgetőbbnek.

Az Európai Parlament ezekre tett már javaslatot, az egyeztetés folyamatban van az uniós vezetők között.

Az Európai Parlament szerepe

Az EP tavaly novemberben állásfoglalást fogadott el, amelyben a börtönökben, az interneten, az oktatás és a társadalmi befogadás keretében alkalmazható, konkrét stratégiát vár a fiatal európaiak radikalizálódásának megfékezésére.

Az EP-képviselők májusban jóváhagyták a tanács és a parlament között született előzetes megállapodást, amely megnöveli az Europol szerepét és hatáskörét, például meghatározott esetekben megkérheti a Facebook üzemeltetőit, hogy távolítsanak el az Iszlám Állam által működtetett oldalakat.

Az Európai Parlament dolgozik azon a tervezeten, amely szerint ugyanúgy ellenőriznék az uniós polgárokat az EU külső határain, mint a többi be- és kiutazót.

Az EU-ban emellett napirenden van egy jogszabálytervezet, amely büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész unióban.