Számos étterem csatlakozik idén is a februári Torkos Csütörtökhöz. A résztvevők térképes listáját ezúttal is a Clementine jóvoltából tudjuk böngészni.

A népi kalendárium szerint Torkos Csütörtök napja minden évben a hamvazó szerda előtti csütörtököt jelenti – a böjt hosszú időszaka előtt ilyenkor szabad még egyszer mindenkinek jóllakni.

Az éttermek hosszú évek óta rendezik meg a maguk Torkos Csütörtökét, akciókkal csábítva egy jó ebédre, vacsorára. A kezdeményezés utoljára 2016-ban kapott központi kommunikációs támogatást.

Tavaly megszakadni látszott a hagyomány. Ezt az űrt igyekezett rendhagyó adatgyűjtési módszerével 2017-ben betölteni a statisztikai és szöveganalitikai szoftverek vezető hazai fejlesztője és forgalmazója, a Clementine.

“A Google és a Facebook különböző, a Torkos Csütörtökkel kapcsolatos keresőszavakra (például torkos csütörtök 2018, torkos étlap) adott nyilvános találatait dolgoztuk fel gépi szöveganalitikai technológiával” – mondta Körmendi György, a Clementine ügyvezetője.

Először kulcsszavak alapján kiszűrték a nem releváns találatokat, majd az ömlesztett, szöveges formában rendelkezésre álló keresési eredményeket strukturálták az éttermek nevének és –  ahol lehetett – az akció tartalmának, időpontjának kinyerésével.

A folyamat nagyrészt automatizált, a robotok munkáját a cég elemzői ellenőrzik. A találatokat a cég idén is megjeleníti egy Google térképen, mely a torkoscsutortok.info weboldalon érhető el. A csatlakozni kívánók természetesen akár közvetlenül is elküldhetik jelentkezésüket egy e-mail címre.

Idén a Torkos Csütörtök hivatalos napja február 15., de egyes éttermek már február 8-án kedvezményekkel várják a vendégeket.

(A fotó illusztráció)