A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a mintegy 4 milliárd forintos belföldi forrásból 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbuszvezető képzése valósulhat meg a következő években.

Varga Mihály elmondta, a programban résztvevők a képzést követően nagyobb hozzáadott értéket adó munkaköröket is betölthetnek majd, ami a közúti áruszállítás versenyképességét is nagymértékben növelheti. A Gépjárművezető képzés munkaviszonyban állók számára II. elnevezésű programmal a már dolgozó személyeket célozzák meg, azokat, akiknek munkaerő-piaci helyzete képzéssel előmozdítható.

A pénzügyminiszter hozzátette, továbbra is jelentős az érdeklődés az egyének és a munkáltatók köréből a gépjárművezetői képzésekre, a kormány ezzel a programmal is a logisztikai ágazat fejlődését támogatja, hiszen biztosítani kell a szektor folyamatos munkaerő-utánpótlását, évente 500-1000 új gépjárművezető munkába állása szükséges a meglévő hiány pótlása mellett.

A támogatás közvetlen célcsoportjába a magyarországi székhelyű logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások, fuvarozók tartoznak, ennek megfelelően C, C+E, D és GKI kategóriás jogosítvány megszerzését támogatják a tanfolyamok. A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozatok vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat, a program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, hiszen konkrét igényekre alapozott képzésekkel biztosítja a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt.

A hatósági képzéseket az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg. A program 2022. december 31-ig tart, jelentkezni a www.ofa.hu honlapon lehet.

(Fotó: BKK)