Addig villog és zajong, amíg gazdája nem vesz róla tudomást, de minden elvégzett feladat után szivárványszínben pompázva ünnepel – ez Moti, a XXI. század Tamagochiba öntött jutalmazó személyi coach-a.

Hosszú időbe telik, amíg reggeli kávénkról leszokva zöld teát iszunk, tíz perces visszafekvés helyett gerincünk nyújtásával kezdjük a napot, napi nyolc pohárra tornázzuk fel vízadagunkat, vagy, hogy esténként hazaérkezve automatikusan váltsunk edzőcipőnkre – írja a Kreatív Online.

Az okostechnológiát a pszichológiával ötvöző Kayla Matheus és Laura Day szerint az ilyen jó szokások kialakításában segít a kis asztali robot, amely tulajdonosát fény- és hangjelekkel motiválja a napi rutin betartására.

A Moti tervezői azt a viselkedéspszichológiai elméletet vették alapul, melyek szerint minden szokásunk kialakulásához kell egy ingert kiváltó jel, arra válaszként adott rutinszerű cselekvés, majd az abból fakadó jutalomszerű érzés.

A hangsúly mindig az első, aktiváló tényezőn van, ami minden következő alkalommal egyre intenzívebben fog hatni ránk. A jel-rutin-jutalmazás hármasából kialakult jó és rossz szokásainkat azonban az agyunk nem tudja megkülönböztetni, szinte mindig csak egy megfelelő jelre és jutalomra vár.

Ezt használták ki a Moti fejlesztői, akik tenyérnyi nagyságú kockába sűrítették össze az egész folyamatot.

Okostelefonos applikációt fejlesztettek, amely egy kérdőív segítségével térképezi fel a tulajdonos napi ritmusát, és egyben azt is, hogy milyen új szokásokat szeretne beépíteni a mindennapjaiba. A kielemzett kérdéssor rapid személyiségtesztként funkcionál. Ez alapján dönti el az alkalmazás, hogy milyen személyiséggel felruházott apró robot illik hozzá legjobban.

Moti kíméletlen őrmesterként villoghat vörösben, nagy zajt csapva, de jelezhet békésen is lágy fényekkel, kellemes ciripeléssel, minden elvégzett feladat után szivárványszínben pompázva jutalomként.

A mozgásérzékelővel ellátott Moti például addig dünnyög és villog az előszobában az edzőcipő mellett, amíg nem nyomja meg gazdája a közepén található gombot, és nem kezd bele azonnal a jó szokásként beprogramozott esti futásába.