Élményszerű munkavégzés, serious game, valósághű szimuláció. Csak néhány kifejezés egy rendhagyó HR Reggeliről, amelynek szerda délelőtt adott otthont a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Flow: „az elme működésének olyan állapota, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli”.

A „Mi a jó vezető szerepe a jó munkahelyi légkör és a FLOW élmény megteremtésében?” című szakmai fórum a Gazdasági Szolgáltatások Tagozat Humán Szolgáltatások (HR) osztálya és a Bespoke Principles Kft.-vel  közös szervezésében valósult meg. A résztvevők számára ingyenes rendezvény sikerét már előre jelezte a többszörös túljelentkezés. A közel 70 nagyvállalati és közszférából érkező HR-szakember arról kapott tájékoztatatást, mi a szerepe ma a flow élmények, a flow alapú vezetésnek vállalatok életében, hogyan fejleszthetők a vezetők játékosan egy biztonságos online térben, egy szimuláción keresztül akár más személyiségben kipróbálva magunkat. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésben értékes résztvevői hozzászólások hangzottak el, amelyekben a gyakorló szakemberek tapasztalatot cseréltek egymással, hogy szerintük milyen vezetői kompetenciák fejlesztése szükséges ahhoz, hogy a vezetők képesek legyenek kiszolgálni a megváltozott munkavállalói igényeket és biztosítani az értelmes és élményszerű munkavégzést.

Marosi László, a BKIK főtitkára: „A vállalkozói szektor egészét tekintve globális kihívást jelent a fluktuáció. A megoldás, ahogy a versenyképesség egyik eszköze lehet az emberközpontú vezetés, s vele az élményszerű munkavégzés. A mai, üzletfejlesztést célul tűző, szemléletformáló, valósághű szimulációs játékokkal tét nélkül kísérletező technikákat felvonultató HR Reggeli a leghatékonyabb tanulási módszernek adott teret, ahogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is minden olyan tudásmegosztásnak felületet biztosít, amely a fővárosi gazdasági közösség hasznára válhat. A vállalkozóknak valódi hasznos értéket kell kapniuk. A megújulás része egy képzési központ kialakítása, ahol súlyponti elem a vállalkozók piaci felkészültségének, vállalkozásszervezéssel kapcsolatos vezetői kompetenciáik fejlesztése.”

Benyovszky Tünde, a Bespoke Principles alapítója, a BKIK XXIX. Humán Szolgáltatások (HR) osztály tagja: „Tapasztalataink szerint — amit kutatási adatok is alátámasztanak — a vezetővel való rossz kapcsolat miatt mond fel manapság a legtöbb munkavállaló. A kialakult munkaerő-piaci helyzetben ezért stratégiai kérdés a vezetők szerepe és felelőssége a munkavállalók megtartásában. A flow alapú vezetés egy lehetséges megoldás lehet arra, hogy csökkentse a kialakult munkaerő-piaci feszültséget, hosszú távon biztosítva a dolgozók elkötelezettségét. Jól felfogott érdeke ma minden vállalatnak, hogy modern vezetői eszközökkel hozzák ki a legjobbat a humán tőkéjükből, ezzel biztosítva versenyképességüket.”

Dr. Buzády Zoltán, a CEU professzora (vezetés-szervezés), valamint a Csíkszentmihályi Mihály által kezdeményezett „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatója (nyitóképünkön): „A kialakult gazdasági helyzet – az elvándorlás mellett a szakmai igények átalakulásával – a munkaerőhiány tüneteit mutatja. Fizetésversenybe kerültek a cégek. A régi típusú vezetéssel már sem megtalálni, sem megtartani nem lehet a dolgozókat. Az új technikákkal szikrát ad a vezető, hogy az alkalmazott rájöjjön, ő valaminek mestere. Ez az optimális élmény nem csak a multinacionális vállalatoknál valósítható meg, hanem a főváros mikro-, kis- és középvállalkozásainak is segítséget nyújthat a mindennapokban.”

Kárpáti-Kincses Krisztina (Numil Kft.), résztvevő: „Gyakorlati példákkal szemléltetett tudományos előadást hallottunk. Melynek minden megállapítása mély gyökerekre vezet vissza. Új szemlélet van kialakulóban, ami a cég életében megtartási eszköz lehet. Személyes érdek is, hogy úgy a munkában, mint a magánéletben megtaláljuk az úgy nevezett flow élményt.”

Karcsai Éva, a Szent Rókus Kórház HR-vezetője, résztvevő: „Az egészségügyben életbevágó kérdés a kiégési folyamatok megelőzése, a mentális egészségvédelem.”

Hevesi Attila résztvevő: „Foglalkozni kell az emberekkel, különben nem lesz cég.”