Vlagyimir Putyin megnyomta a gombot, s ezzel szerdán működni kezdett a Krím-félsziget energiaellátását biztosító negyedik energiahíd is.

Ukrajna hiába próbálta energiablokád alá venni a Krímet – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő Szocsiban előbb meghallgatta Alekszandr Novak energiaügyi miniszter jelentését, majd megnyomta a vezérlőpulton a gombot.

Putyin ezzel üzembe helyezte a negyedik, egyben utolsó energiahidat is, amely szavai szerint teljes mértékben kielégíti a Krím energiaszükségletét.

A Krím-félszigeten akkor állt elő vészhelyzet, amikor tavaly év végén szabotázsakciókkal felrobbantották a terület energiaellátását biztosító rendszert. Bár Kijev először ígéretet tett a tettesek felkutatására, később elégedetten szemlélte, hogy mi történik. Nos, az történt, hogy az első napokban a lakosság 90 százaléka áram nélkül maradt, csak a kórházakban tudták 100 százalékig biztosítani az ellátást.

Putyin utasítására rohammunkában kezdték kialakítani az energiahidakat, az első kettőt még decemberben üzembe helyezték, a harmadikat pedig április 14-én adták át.