Távozik posztjáról az ukrán főügyész, miután az államfő erre szólította fel. A hír péntek reggel csak egy Twitter bejegyzésben jelent meg.

Két napon belül másodszor láttak napvilágot információk, hogy lemond az ukrán főügyész. Viktor Sokint az államfő szólította fel a távozásra, mondván: nem élvezi a társadalom bizalmát. Petro Porosenko egyben azt is szorgalmazta, hogy a miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk is vonuljon vissza, ám a parlament nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt.

Viktor Sokin lemondását már szerdán is megszellőztették jól értesült források, ám néhány órával később kiderült, hogy abból semmi nem igaz. A pénteki hírt az államfő sajtótitkára tette fel a Twitterre, azt egyelőre hivatalosan nem jelentették be. Sokin tavaly február óta tölti (töltötte?) be a tisztséget. Az alkotmány értelmében a főügyészt az államfő nevezi ki, a parlament jóváhagyásával.

Porosenko szerint a Jacenyuk-kormány nem kezdett hozzá a reformok végrehajtásához, a főügyész pedig nem ért el eredményt a korrupció elleni harcban.

Ukrajna gazdasága válságos állapotban van. Bár Kijev egyelőre élvezi a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió bizalmát, azonban figyelmeztető jelek érkeznek, hogy elzárhatják a pénzcsapokat. Reformok helyett ugyanis az országban újra az oligarchák csatározását figyelhetik meg.

A lakosság a bőrén érzi, hogy egy év alatt hogyan fogyatkoztak meg az alapvető élelmiszerek is, és drágult meg minden. Az előző kormányfőt, Nyikolaj Azarovot sokan támadták, hogy a pénzügyi rendszer megroppant. Azarov idejében 9 hrivnya ért 1 dollárt, ma 30-at kérnek érte.