Az Európai Parlament képviselői egy csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalásban újra azt kérik, hogy a tejek és húsok címkéjén a származási országot is kötelező legyen feltüntetni, ez átláthatóbbá tenné az élelmiszerellátási láncot, és így erősítené a fogyasztói bizalmat is.

Az EP-képviselők szerint a tej, illetve minden tej- és hústermék esetében kötelezővé kellene tenni a származási ország vagy az eredet helyének feltüntetését. Arra kérik az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra a származási ország vagy az eredet feltüntetésének kiterjesztését más, egyetlen összetevőből álló termékekre, vagy olyan termékekre, amelyek egyetlen fő összetevővel rendelkeznek.

Az állásfoglalást 422 igen szavazattal 159 ellenében 68 tartózkodás mellett fogadták el.

A szöveg szerint tekintettel a lóhúsbotrányra és más visszaélésekre az élelmiszerlánc átláthatóbbá tétele és az európai fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében kötelezővé kellene tenni a feldolgozott élelmiszerekben található hús származási helyének feltüntetését is.

A képviselők felidézték, hogy

  • az uniós polgárok 84 százaléka tartja szükségesnek a tej származási helyének feltüntetését (2013-as Eurobarométer felmérés),
  • 88 százalékuk a húsokra is tenne ilyen címkéket (a marha-, disznó-, birka-, kecske- és baromfihús címkézése már megoldott),
  • több mint 90 százalékuk fontosnak tartja, hogy a feldolgozott élelmiszereket is címkézzék származási ország szerint (2013-as bizottsági jelentés).

A képviselők hivatkoztak az Európai Bizottság jelentésére is, amely szerint a húsok esetében a származási ország kötelező feltüntetésének költségei viszonylag alacsonyak lennének. Arra is rámutattak, hogy mivel az önkéntes címkézés számos különböző rendszer kialakulásához vezethet, a címkézési rendszerek ilyen összevisszasága zavaró lehet a fogyasztók számára.