Magyarország együttműködési formákat keres Kaliforniában, hogy megteremtse a lehetőséget magyar tehetségek ötleteinek ottani kifejlesztéséhez – mondta Los Angeles-i tárgyalásairól Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Magyar Levente szerint a mostani politikai kapcsolatfelvétel nélkülözhetetlen alap a későbbi szakértői egyeztetésekhez, amelyekről meg is állapodtak tárgyalópartnereivel.

Los Angeles-i tárgyalásain ugyanaz a cél munkált, mint egy nappal korábban San Franciscóban: kialakítani azokat az együttműködési formákat, amelyeket egyes-egyedül itt, a Szilícium-völgyben, San Franciscóban, valamint Los Angelesben és környékén lehet megtalálni. Ezek révén pedig megteremteni a magyar tehetségeknek a lehetőséget, hogy ötleteiket – amelyeket odahaza a globális ismeretek híján nem tudnak kellőképpen kifejleszteni, vagy a gyakorlatban is megvalósítani – itt fejlesszék ki.

Példaként a világhírű magyar Prezi vállalkozás esetét említette, amely a megfelelő mechanizmusok híján Magyarországon nem tudott volna kibontakozni és kilépni a világpiacra.

Magyarország kezdeményezését a kapcsolatfelvételre nagyon pozitívan fogadták, és ez azért is fontos, hangsúlyozta az államtitkár, mert a Szilícium-völgy csúcstechnológiai cégeinél korántsem Európára figyelnek. Long Beachben például a város vezetőivel beszélgetve kiderült, hogy Európából eddig Magyarország az egyetlen, amely kereste a kapcsolatfelvételt az egyeteméről is híres városnál. (MTI)