Tavasszal tartja rendkívüli tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, miután Niklai Ákos lemondott az elnöki posztról.

Mivel Niklai Ákos december 31-vel váratlanul lemondott az MSZÉSZ elnöki posztjáról, megkülönböztetett figyelem kísérte az idei első ügyvezetői megbeszélést, majd az azt követő választmányi ülést január 11-én – olvasható a Turizmus Online-on.

Hat régió és a főváros képviselői vettek részt a pesti Hotel Presidentben tartott megbeszélésen. Országos szinten az elmúlt évben 10 százalékos vendégéjszaka szám növekedést regisztráltak a MSZÉSZ tagszállodáinál – mondta el Könnyid László ügyvezető alelnök.

Konkrét példa is elhangzott: Bükfürdőn nem csak a belföldi vendégszám alakult jól, hanem a cseh vendégek érkezése is a duplájára nőtt.

Az ülésen elhangzott, hogy a szállodákban a 2017 január elsejétől kötelező áfaátállás mindenütt zökkenőmentes volt. Néhány helyen viszont az étel- és itallap esetében úgy döntöttek a házak vendéglátóegységeinél, hogy a magasabb áfa-értékeket alkalmazzák továbbra is.

A szervízdíjak esetében a tagszállodák nem számoltak be változásokról, azonban azt jó néhányan elmondták, hogy az új rendelkezések miatt lemondanak a házhoz szállítás szolgáltatásról, mert nem bajlódnak az áfaváltozások okozta nehézségekkel.

Arról is határoztak, hogy tavasszal előrehozott tisztújító közgyűlést tartanak, amelyen döntenek az új elnök személyéről. Addig Könnyid László látja el az elnöki teendőket Kovács István főtitkárral együtt.