Az ezüst mintegy ezermillió unciás világméretű kínálatától tavaly 35 millió unciával maradt el a kereslet, emiatt a szürke nemesfém átlagára unciánként 15,73 dollárt ért el, ami 8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a szektort elemző Silver Institute előzetes adatai alapján elmondta: a globális ezüstkínálat a 2017-es másfél százalékos csökkenés után tavaly enyhén, 0,3 százalékkal nőtt. Az emelkedés a javuló bányászati teljesítménynek köszönhető, amely két éves csökkenés után tavaly 1,6 százalékkal bővült.

Ezüstrudakból és ezüstérmékből 12,2 százalékkal kevesebb, 124,8 millió uncia (1 uncia=31,1035 gramm) kelt el tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az új ezüstérmék iránti igényt 2018 első felében nyomás alatt tartotta, hogy a befektetők inkább a régebben kibocsátott, olcsóbb érméket vásárolták – hangsúlyozta a Conclude vezérigazgatója.

Az ezüstékszerek és evőeszközök iránti kereslet 0,6 százalékkal, 252,9 millió unciára csökkent az elmúlt évben az előző évhez viszonyítva, ez alapvetően azzal magyarázható, hogy az indiaiak és a kínaiak kevesebb ezüstékszert vettek.

Az ezüst ipari felhasználása 585,4 millió unciát tett ki tavaly, amely a szürke nemesfém iránti kereslet csaknem 60 százalékát adta 2018-ban, viszont 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A napkollektoros berendezéseket gyártók ezüst iránti keresletét a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína szigorításai vetették vissza. Donald Trump behozatali korlátozásokat rendelt el, míg Peking a napelemes kiegészítők előállítására vezetett be szigorításokat. Az előző, 2017-es évhez képest a fényképészek is 3,4 százalékkal kevesebb, 39,5 millió uncia ezüstöt vásároltak 2018-ban. Ezzel szemben az elektronikai és az elektromos alkalmazásokhoz 2,8 százalékkal több, 249,6 millió unciányi szürke nemesfémet vettek.

Juhász Gergely az ezüstárfolyam idei emelkedését prognosztizálja, úgy véli, hogy a befektetők kereslete a jelenlegi alacsony szintről mindenképpen élénkülhet. A napkollektoripar is több szürke nemesfémre tarthat igényt, amennyiben nem mérgesedik el  Kína és az USA közötti kereskedelmi háború.

(Forrás: MTI)