Bankárok szerint a kormány által tervezett kiadások révén a költségvetésen ütött űr pótlásához a román nyugdíjrendszer második pillérének államosítása mellett adóemelésekre is szükség lesz.

Ostobaságnak nevezte szerdán Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány fontolgatja a „nulla hozzájárulást” a nyugdíjrendszer második pilléréhez, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapokhoz – írja a Krónika.

Ezzel szemben szerdai közleményében aggasztónak nevezte a romániai érdekeltségekkel rendelkező Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC) a kormánynak a hárompillérű nyugdíjrendszer módosítására irányuló szándékát.

Felrótták, hogy teljesen átláthatatlan módon elemzik, majd fogadják el a hasonló intézkedéseket. A külföldi befektetők szerint a jelenlegi alkalmazottak jövőbeni boldogulását nem szabad veszélybe sodorni.

A testület szerint az állami adósság vagy költségvetési hiány alakulása nem hathat ki a nyugdíjrendszer második pillérére.

A FIC közleményében leszögezi: semmi szín alatt nem szabad csökkenteni az alkalmazottak által a második pillérbe folyósított összegeket, épp ellenkezőleg, a jelenlegi 3,75 százalékról 6 százalék körüli értékre kellene növelni, hogy kielégítő legyen a megtakarítások értéke.