Társadalmilag hasznos vállalkozások felé nyitott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Európai Unió és az magyar állam társfinanszírozásában megvalósuló Interreg Central Europe Program Social(i)Makers projektben való részvételével.

Harsányi Mónika, a BKIK Projektmenedzsment Iroda irodavezetője elmondta: a hét ország részvételével zajló, hároméves program 2020 júliusában zárul, összköltsége 3,6 millió euró, ebből a BKIK költségvetése 140 ezer euró.

A programban hét ország – Ausztria, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Németország, Szlovákia, Szlovénia – vesz részt, az elmúlt 9 hónapban a társadalmi innovációs kezdeményezéseket tesztelték helyi szinten.

A projektben a hét ország létrehozza a közép-európai társadalmi innovációs hálózatot, amelynek tagjai társadalmilag hasznos ötleteket valósítanak meg.

A magyar projekt a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását támogató 15 szervezet társadalmi innovációs tevékenységének megerősítésére fókuszált. A szakemberek által kidolgozott módszertan alapján a szervezetek képessé váltak arra, hogy kidolgozzák a foglalkoztatás-fókuszú társadalmi hatásmérési rendszerüket, és azt a mindennapi működésük során is alkalmazzák – tette hozzá Harsányi Mónika.

A BKIK a Social(i)Makers projekten keresztül a fiatal korosztály felé is nyitott, 2019 szeptemberében nekik tartották meg a PIACTÉR Hackathon egész napos rendezvényt, ahol szakértő segítségével a jövő társadalmi vállalkozói, a hallgatók, szakképzésben részt vevő diákok kidolgozhatták és bemutathatták ötleteiket, projektjeiket – mondta a BKIK Projektmenedzsment Iroda irodavezetője.

(Forrás: MTI/BKIK)