Társadalmi vitára bocsátják a fővárosi önkormányzat integrált fejlesztési programjának első tervezetét – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Karácsony Gergely jegyezte előterjesztést 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a következő hétéves európai uniós pénzügyi ciklus tervezésének részeként a következő hónapokban Magyarország kormánya is megkezdi a kohéziós források hazai elosztását keretező partnerségi megállapodás és operatív programok tervezeteinek társadalmi egyeztetését. A fővárosi önkormányzat számára fontos cél, hogy a következő hónapok nemzeti szintű forrástervezése során érvényesítse érdekeit, és legalább akkora támogatást tudjon elérni a város számára, mint ami az előző, 2014-2020-as időszakban is rendelkezésre állt.

Ennek érdekében készült el a főváros integrált fejlesztési programjának első tervezete, amely azokat az elkövetkező hét évben megvalósítani tervezett fővárosi önkormányzati, és az önkormányzati tulajdonnal érintett gazdasági szervezetekhez kapcsolódó projektjavaslatokat tartalmazza, amelyek a hazai operatív programokon és az Európai Helyreállítási Terv finanszírozási eszközein keresztül támogathatók lehetnek.

A terv mintegy 600 milliárd forint értékű stratégiai fejlesztési portfoliót tartalmaz vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásfelhasználási lehetőséggel is számolva.

A támogatási intenzitásokra vonatkozó részletes szabályozás még nem ismert, ennek hiányában a projektek jellege alapján a terv – a korábbi tapasztalatok alapján – átlagosan 20 százalék önerő rendelkezésére állásával számol.

A stratégiai projekteken kívül a program további 612 milliárd forint beruházási értékű projektállományt tartalmaz – írták.

Hangsúlyozták, az integrált fejlesztési program kialakításánál kiemelt jelentősége van annak, hogy azt a budapestiek megismerhessék, és a szakértői vélemények beépülhessenek. Mindezért a programot közérthető formában elérhetővé kell tenni a lakosság számára, valamint civil és érdekképviseleti szervezetekkel szükséges egyeztetni.

A Fővárosi Közgyűlés – 21 igen, 3 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett – elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV 2020-as évre vonatkozó üzleti tervét. Ez alapján a BKK több mint 22 milliárd forintos bevételkieséssel számol az idén a koronavírus-járvány miatt, a második hullám hatásait nem számolva. A társaság által tervezett közlekedésszervezői feladatok forrásigénye 2020-ben 136 milliárd forint, ami mintegy 40 milliárd forinttal magasabb az előző évinél, ugyanakkor a BKK éves szinten 3,7 milliárd forintos megtakarítást prognosztizál működési költségei racionalizálásának és szervezete átalakításának köszönhetően.

A testület zárt ülésen díszpolgári címekről is döntött, az MTI úgy tudja, hogy ilyen elismerésben részesült a rendszerváltás óta főpolgármesteri címet betöltő két politikus, Demszky Gábor és Tarlós István is.

(Forrás: MTI, fotó: Mónus Márton)