A szlovákiai cégek 66 százaléka pozitívan ítéli meg jövőjét, Csehországban ez az arány mindössze 41 százalék – derül ki a Microsoft kis- és középvállalkozások körében végzett felmérésből.

Európa legnagyobb optimistái a 79 százalékot elért hollandok. A ranglista 2. helyén a románok végeztek 78 százalékkal, Szlovákia a 8. helyre került a Microsoft felmérésben – írja a hirek.sk.

A legszkeptikusabbak a görögök, akiknek a 70 százaléka érez bizonytalanságot. Az online felmérést tavaly decemberben 20 országban 13 ezer válaszadó bevonásával végezték el.

A szlovákiai kis- és középvállalkozások 38 százaléka szerint számukra a növekedést és a sikert az jelenti, hogy évről évre nő a jövedelmük. Csupán egyharmaduk tartja sikernek személyes fejlődését, például új készségek elsajátítását.

Azt, hogy az IT-re túl kevés pénzt áldoz a cég, a szlovákiai válaszadók 43 százaléka hiszi, ám csak 6 százalékuk gondolja, hogy inkább túl sokat költ e célra. A következő évben az IT-re a szlovákiai cégek egyharmada akar költeni.

A szlovákiai vállalkozások csaknem fele számára a digitális transzformáció továbbra is elsősorban azt jelenti, hogy a papír alapú kommunikációról át kell térni a digitálisra (46 százalék szlovákiai cég a 39 százaléknyi európai aránnyal szemben).

A kis- és középvállalkozások körében az az egységes vélemény uralkodik, hogy a modern technológiák segítenek és időmegtakarításhoz vezetnek (81 százalék az európai 78 százalékkal szemben), illetve lehetővé teszik a rugalmasságot (80 százalék az európai 72 százalékkal szemben).