Elkészült a 3-as metró infrastrukturális felújításának ütemterve. A végső átadási határidő 2019. szeptember 30. – jelentette be Tarlós István főpolgármester, aki megnyugtatta a nyugdíjasokat.

Ha minden igaz, a felújított 3-as metrón is ingyenesen utazhatnak majd a 65 év felettiek. Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján ugyanis közölte, esze ágában sincs ártani a nyugdíjasoknak. Amikor szóba hozta, hogy felül kellene vizsgálni a 65 év felettiek ingyenes utazását, arra utalt: a sok milliárdos többlet költséget a BKV önmaga nem tudja kigazdálkodni.

Mivel a díjmentes utazásról annak idején a kormány döntött, ezért meg kellene állapodni, hogy a plusz költség egy részét vállalja át az állam, s ahogy a főpolgármester fogalmazott: akkor szent lesz a béke.

A 3-as metró felújított szerelvényei egyébként már 2019 nyarán forgalomba állhatnak.

Tarlós István szerint az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről szóló alapmegállapodás február 17-éig megszületik. Korábban ezzel kapcsolatban is az állami feladatot hangsúlyozta, illetve azt, hogy az agglomerációs közlekedés alaposan megterheli a BKV büdzséjét.

Ezért jelentette be a kormány, hogy az üzemeltetést átveszi az állam. Szó volt arról, hogy a részletekről Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István újabb megbeszélésen egyeztet. Ehelyett azonban a kormányfő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg az átvétel lebonyolítására.

A sajtóban a legvadabb verziók jelentek meg arról, milyen forgatókönyvek készülnek, java részt azt feltételezve, hogy az agglomerációs településekről busszal vagy HÉV-vel bejárók mindenképp rosszul járnak, mert ritkulnak majd a járatok és feltehetőleg drágább lesz a jegy. A KamaraOnline nem bocsátkozik találgatásokba – február 17-e úgyis közel van…

Portálunk korábbi véleményét itt olvashatja.