Budapest városvezetése nyitott arra, hogy kapcsolatokat teremtsen a székelyföldi vállalkozókkal – jelentette ki Tarlós István, Budapest főpolgármestere csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

A helyi vállalkozókkal a városháza gyűléstermében szerdán megtartott zárt körű fórumot követően Tarlós István azt mondta, a megbeszélés nem üzletkötésekről szólt, hanem inkább arról, hogy „ki tudunk nyitni a vállalkozók számára olyan kapukat, amelyek eddig zárva voltak” – írja a Krónika.

„Ennek az a lényege, hogy ha egy csíkszeredai vállalkozó kapcsolatot keres Magyarországon, akkor mi a siker reményében közre tudunk működni” – részletezte Budapest főpolgármestere. Mint mondta, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakmai segítséget és lehetőségeket tud biztosítani a székelyföldi vállalkozók számára. „Ez megkönnyítheti akár egy székelyföldi cég és egy magyarországi vállalkozás közötti kapcsolat létrejöttét is” – tette hozzá Tarlós. 

Tarlós István megjegyezte, a Székelyföld nincs elkényeztetve a román kormánytól kapott támogatások tekintetében. Hozzátette, a magyar főváros és a magyar települések Székelyfölddel való kapcsolatának erősítését nagymértékben támogatja a magyar kormány és Budapest városvezetése is.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felelevenítette: Csíkszereda és Tarlós István kapcsolata még 1993-ra nyúlik vissza, hiszen a megyeszékhely akkor lépett testvérvárosi kapcsolatba Óbudával, amelynek 1990 és 2006 között Tarlós István volt a polgármestere. „Közös nehézségek, közös megpróbáltatások kötnek össze bennünket” – fogalmazott Ráduly.

Tarlós emlékeztetett, 2004. december 5-én, a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazás Óbudán érvényes és eredményes volt. „Ha mindenütt ugyanez történt volna, mint nálunk, akkor Székelyföld lakói már 2004-óta kettős állampolgárok lehetnének” – hangsúlyozta Budapest főpolgármestere.