Azt követően, ha Szlovákiában állami ünnepeken és munkaszüneti napokon korlátoznák az üzletek nyitva tartását, a szakszervezetek a vasárnapi boltzárról is vitát indítanának.

Szívesen kezdeményeznénk széleskörű vitát – mondta Jozef Zadňan, a szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (OZPOCR) elnöke.

Jelenleg a törvény értelmében évente 3,5 napig kötelező zárva tartaniuk az üzleteknek. A parlament azonban foglalkozik egy javaslattal, amely 15 állami ünnepre és néhány munkaszüneti napra is kiterjesztené a boltzárat. Ha a képviselők megszavazzák a javaslatot, a törvénymódosítás május 1-től lép majd hatályba – írja a hirek.sk.

Ha ezeket a gyakorlatban is bevezetik, és úgy értékelik, hogy működnek, a szakszervezetek arról akarnak tárgyalni, hogy az üzletek vasárnap is zárva legyenek. Ugyanakkor elképzelésük szerint nem minden vasárnapra vonatkozna a boltzár. „Karácsony előtt 3 vasárnap, húsvét előtt és az iskolaév megkezdése előtt nyitva lennének az üzletek” – fejtette ki Zadňan.

A javaslat értelmében a kereskedőknek az év folyamán további 3 olyan vasárnap állna rendelkezésükre, amikor saját döntésük szerint kinyithatnák üzletüket. Zadňan szerint ez így működik Németországban is, éppen ezt a német modellt szeretné a szakszervezet meghonosítani Szlovákiában.

A szakszervezet szerint ez a változás segítene az üzletekben dolgozókon. Mivel az alkalmazottak elsősorban nők, jobban össze tudnák egyeztetni a munkát és a családi életet.